Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Oleje spożywcze można produkować z rozmaitych owoców. Jednym z nich jest „smaczliwka wdzięczna" lub "maślany owoc" znany wszystkim bardziej jako awokado. Owoc ten zawiera głównie tłuszcze (30% to tłuszcz co powoduje, że szczególnie w dojrzałych owocach konsystencja przypomina masło), ale posiada także białka, karoteny i witaminy C, E, K, PP oraz B. Ale na tym nie koniec dobrodziejstw, które dostarcza naszemu organizmowi. Bo gdy owoc poddany zostanie tłoczeniu na zimno, otrzymamy olej z całą gamą właściwości zdrowotnych.

Olej z awokado charakteryzuje się ciemnozieloną barwą, słabo wyczuwalnym, zbliżonym do oliwy z oliwek aromatem i orzechowym smakiem. Jest bardzo bogatym źródłem działających przeciwmiażdżycowo nienasyconych kwasów tłuszczowych – głównie z rodziny omega-9. Posiada także substancje rzadko spotykane w podobnych produktach – obfituje m.in. w opóźniającą procesy starzenia witaminę E oraz obniżający poziom cholesterolu beta-sitosterol. Jednak jego najpoważniejszą zaletę stanowi zawartość lecytyny, która jest bardzo ważnym elementem dla naszego mózgu oraz tkanki nerwowej. Cholina zawarta w lecytynie stymuluje zdolność koncentracji i zapamiętywania. Lecytyna pomaga także w walce z cholesterolem, a niektórzy specjaliści określają ją mianem „pogromcy tłuszczu". Ponadto regularne spożywanie lecytyny zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych oraz usprawnia pracę mięśni, zwiększając ich wytrzymałość. W zgodnej opinii badaczy olej z awokado pozostaje jednym z najlepszych źródeł zaopatrzenia organizmu w tę substancję.

Można go stosować do pieczenia i duszenia. Jest wyśmienitym dodatkiem do sałatek i surówek, zwłaszcza tych z dodatkiem owoców. Poza zastosowaniem kulinarnym, olej z awokado jest ceniony za właściwości kosmetyczne. Znakomicie sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej. Można go używać jako naturalnego filtru UV. Jest też cenionym olejkiem do masażu.


Źródło: Oleofarm