Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Wszyscy wiemy, że woda oczyszcza, upiększa, odżywia i leczy. Dlatego firmy prześcigają się w reklamach – są i  piękne kobiety, i poważne wyznania, i śmieszne sytuacje. Do wyboru mamy wodę o różnych smakach, w rożnych opakowaniach, gazowaną bądź niegazowaną, o różnej zawartości minerałów. Przy tak bogatej ofercie i zmasowanej reklamie, rodzi się pytania: czym powinniśmy się kierować przy kupnie wody, na co zwrócić uwagę, czy cena powinna być jedynym wskaźnikiem przy wyborze? Jedno jest pewne – bez tego podstawowego składnika spożywczego człowiek nie mógłby zbyt długo funkcjonować, a wartości odżywcze, jakie dostarcza naszemu organizmowi są bezcenne i niezastąpione. Bez jedzenia możemy żyć kilka tygodni, natomiast bez wody tylko kilka dni. Dlatego woda powinna być traktowana z należytym szacunkiem i uwagą.

Dlaczego woda jest tak ważna?
Woda w organizmie człowieka to około 70% jego masy ciała. Jest częścią składową krwi, limfy, płynów komórkowych. Woda utrzymuje w stanie płynnym produkty przemiany materii i dzięki niej zostają przenoszone tam, gdzie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Woda odpowiedzialna jest za utrzymanie na właściwym poziomie ciśnienia tętniczego, skutecznie kontroluje temperaturę ciała, a wyparowana przez skórę chroni organizm przed przegrzaniem, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i podnosi ogólną odporność.
Natomiast niedobór wody może być zgubny w skutkach, powoduje wysychanie błon śluzowych, które przestają być naturalną barierą dla drobnoustrojów.  Brak wody  doprowadza także do stanu, w którym nasz mózg przestaje być dobrze ukrwiony, co powoduje, że traci zdolność koncentracji, a w konsekwencji pojawiają się zaburzenia pamięci. Człowiek odwodniony cierpi też na uporczywe bóle głowy, ma kłopoty z trawieniem, odczuwa dolegliwości sercowe.

Pij wodę, bo warto
Wartości odżywcze i walory zdrowotne wód mineralnych to zasługa „rozpuszczonych“ w nich składników mineralnych, zwanych biopierwiastkami. Do najczęściej spotykanych zaliczamy wodorowęglany, siarczany, chlorki, sód, potas, wapń czy magnez. W wodach znajdują się także mikro- i makroelementy, takie jak: lit, żelazo, mangan, kwas metaborowy, fosfor, miedź, cynk, chrom, oraz pierwiastki śladowe: rubid, złoto i rtęć.
Wody mineralne pochodzą z naturalnych źródeł lub są sztucznie nasycane solami mineralnymi, wówczas to tzw. wody mineralizowane. Dlatego podczas wyboru wody należy dokładnie zwrócić uwagę na jej skład, gdyż biopierwiastki mogą wspomagać leczenie i rehabilitację po zabiegach (np. po usunięciu kamieni). Ale wody wysoko zmineralizowane mogą być także szkodliwe, ponieważ np. wysoki poziom sodu w wodzie dla osób ze skłonnością do nadciśnienia, czy z problemami nerkowymi nie jest wskazany. Dlatego jeżeli mamy takie problemy, to bezpieczniej kupować wodę z niską zawartością  sodu, ale bogatą w potas. Woda z dużą zawartością magnezu wskazana jest dla ludzi z problemami układu nerwowego, bo właśnie ten pierwiastek działa niezwykle tonizująco.  Alergicy powinni natomiast pić regularnie wodę bogatą w wapń. Należy także pamiętać, że ze względów zdrowotnych wskazane jest spożywanie wody niegazowanej, która nie powoduje wzdęć i prawie nie obciąża przewodu pokarmowego. Dodawany do wody dwutlenek węgla nadaje jej natomiast orzeźwiającego smaku, pobudza trawienie i dodatkowo zapobiega gromadzeniu się drobnoustrojów, co w konsekwencji powoduje, że wody gazowane są trwalsze od niegazowanych.

Obok stołowych wód mineralnych na rynku dostępne są wody lecznicze, które pochodzą z naturalnych źródeł i mają działanie uzdrawiające oraz terapeutyczne. Takie wody działają bardzo często jak środki farmakologiczne i dlatego pijąc je w dużych ilościach, powinniśmy skonsultować się z lekarzem. Wody te ze względu na dużą zawartość składników mineralnych charakteryzują się mało atrakcyjnym zapachem i smakiem. Do tego typu wód zaliczyć możemy wody alkaliczne są to tzw. szczawy, o naturalnej zawartości dwutlenku węgla i metali alkalicznych. Wskazana jest przede wszystkim osobom z dolegliwościami żołądkowymi, jelit i wątroby. Wody siarczane i siarczkowe działają odtruwająco, moczopędnie i lekko przeczyszczająco. Solanki regulują natomiast wydzielanie soków trawiennych i wskazane są przy przewlekłych nieżytach dróg oddechowych.

Kiedy, co i jak pić?
Ludzki organizm ma największe zapotrzebowanie w wodę właśnie latem, kiedy temperatura powietrza wzrasta, a wilgotność maleje. Dlatego w tym okresie tak ważne jest, by wypijać dziennie ok. 1,5 litra wody – bowiem utrata 15-20% wody z organizmu może doprowadzić do śmierci.. Oczywiście w czasie wyjątkowych upałów oraz przy wzmożonym wysiłku fizycznym zapotrzebowanie rośnie – przykładowo: przy temperaturze 35°C, podczas wykonywania lekkich prac fizycznych, czy niezbyt forsownego treningu powinniśmy wypić około 4 litrów wody, a przy ciężkiej pracy i ostrzejszym treningu należy wypijać nawet do 8 litrów!
Ale nie tylko ilość przyjmowanych płynów ma znaczenie. Równie ważny jest sposób picia. Aby nasz organizm jak najwięcej skorzystał, zamiast dużych haustów,  należy pić powoli, małymi łykami. Taki sposób picia pozwoli zaspokoić pragnienie, a przy tym nie obciąży zbytnio układu krążenia. 
Warto wiedzieć, że rano powinniśmy pić tylko soki, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki witamin. W godzinach południowych i wieczornych pijemy już tylko wodę mineralną, która ma za zadanie uzupełniać płyny, oczyszczać i filtrować nasz organizm. W trakcie posiłku picie płynów jest niewskazane, gdyż źle wpływa to na trawienie. Najlepiej pić pół godziny po posiłku.

Szklane czy plastikowe
Pomimo oczywistych walorów ekologicznych jakie ma szkło, coraz częściej przegrywa ono z opakowaniami typu  PET (politereftalen etylenu). Dzieje się tak dlatego, że plastikowe opakowania są tańsze i łatwiejsze w produkcji, a to z kolei wiąże się z atrakcyjniejszą ceną sprzedawanej wody. Jednak konsekwencją tego jest spadek jakości produktu i zanieczyszczenie środowiska. Dlatego stojąc przed półką warto zwrócić uwagę na opakowanie – i chociaż szklane jest cięższe i droższe, daje gwarancję jakości. Dlatego firmy dbające o klienta sprzedają wodę w szklanym opakowaniu.

Przedstawienie tych wszystkich informacji i tak dla wielu jest bez znaczenia, stwierdzą woda to woda, napój bez smaku i zapachu . Nie jest to jednak prawdą, bo dzięki wysokiej jakości wody mamy dobre piwo, wyśmienite wino, czy wreszcie wysokogatunkową wódkę…