Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Panie domu od wieków borykały się z problemem przechowywania żywności. Wiadomo było, że najlepiej służy temu chłód, ale skąd go wziąć w środku upalnego lata? Rozwiązaniem były chłodne spiżarnie budowane pod ziemią, w jaskiniach i grotach. Ale i tam temperatura nie pozwalała na przechowywanie surowego mięsa. Wielu uczonych łamało więc sobie głowy, jak ułatwić życie gospodyniom i dopiero w XIX wieku dokonano odkryć, które zmieniły świat.

Pierwsza maszyna chłodząca
Prawdopodobnie pierwszym, który obmyślił działanie urządzenia chłodniczego był  Jacob Perkins, pracujący w Anglii Amerykanin, który w 1834 roku odkrył, że niektóre płyny parując, powodują schładzanie. Dla udowodnienia swojej teorii zbudował nawet model takiego urządzenia, jednak z powodu podeszłego wieku nie udało mu się wprowadzić  swojego wynalazku w życie. Na drugim końcu globu, w Australii, około roku 1860 John Harrison, drukarz szkockiego pochodzenia, odkrył pewnego dnia, że eter, którym czyści metalowe płytki z czcionkami ma chłodzące właściwości. Wykorzystał to odkrycie do skonstruowania pierwszych lodówek i do stworzenia instalacji chłodzącej w browarze Bendigo w stanie Wiktoria.

W Europie maszynę do wyrabiania lodu opracował w 1871 roku bawarski inżynier, Karl von Linde. Zastosował ją w browarze Spaten w Monachium, dzięki czemu stało się możliwe produkowanie piwa latem. Środkiem schładzającym był eter metylowy lub amoniak. Nie trzeba było długo czekać, by w co zamożniejszych domach pojawiły się pierwsze urządzenia, dzięki którym można było przedłużyć o kilka dni świeżość  pożywienia. Jednak skuteczność takich lodówek zależała od ciągłej dostawy brył lodu, które umieszczano w specjalnych komorach. W przeciwnym razie groziło to zepsuciem zapasów.

Lodówka elektryczna
Przełomowy w tej kwestii okazał się rok 1913, kiedy wyprodukowano na potrzeby rynku pierwszą lodówkę elektryczną. Pojawiła się niemal równocześnie w Stanach Zjednoczonych i Niemczech. Ta amerykańskia, zwana Domerle, miała drewnianą obudowę, a mechanizm chłodniczy znajdował się na szczycie urządzenia. Lodówka niemiecka, dwusegmentowa chłodziarka firmy AEG, obudowana była ceramicznymi kaflami, a jej cena równała się cenie wiejskiej posiadłości (ponad 1700 marek). Lodówka z zamrażarką pojawiła się dopiero w 1939 roku.
Pierwsza polska elektryczna lodówka powstała w 1956 roku. Była to wyprodukowana we Wrocławiu „Mewa".