Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok
Produkcja własnych nalewek i likierów to wielka przyjemność. Z owoców, cukru, przypraw, wody i spirytusu można wyczarować smaczne i oryginalne domowe trunki. Jeżeli masz w zapasie trochę świeżych lub mrożonych malin – proponujemy przygotowanie likieru, który zimą skutecznie rozgrzeje i doda odrobinę słodyczy jesiennej szarudze.
Likier z malin
Zestaw na 2 litry likieru.:
- 3 kg dojrzałych malin,
- 1 l spirytusu o mocy 95%,
- 1 kg cukru
Sposób przygotowania likieru z malin
- 1,5 kg malin przebrać, opłukać szybko na sicie i wsypać do gąsiora, następnie zalać spirytusem. Owoce można nieco ugnieść, by były całkowicie przykryte spirytusem. Gąsiorek pozostawić w cieniu w pokojowej temperaturze na 24 godz.
- Zlać spirytus z malin i zalać nim następnie 1,5 kg świeżych, przebranych i opłukanych malin, zostawiając je w pokojowej temp. ponownie na 24 godz.
- Po powtórnym zlaniu spirytusu przefiltrować przez bibule.
- Zrobić syrop cukrowy, rozpuszczając l kg cukru w 420 ml wody. Zagrzać wodę w garnku, wsypać cukier, a po rozprowadzeniu doprowadzić zawartość do wrzenia, po czym gotować 10 min.
- Do ciepłego jeszcze syropu wlać powoli spirytus, dobrze wymieszać, rozlać do butelek i pozostawić na 6 miesięcy do dojrzewania
Przepis pochodzi w „Encyklopedii sztuki kulinarnej”, tom 46