Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Kuchnia włoska ma wielu amatorów i u nas. Oliwa z oliwek, warzywa, rozmaitość makaronów, owoce morza, przyprawy poprawiające trawienie – sprawiają, że po posiłku czujemy się lekko, syto i zdrowo. Dlatego też podajemy poniżej przepis na pyszne lasagne ze szpiankiem i sosem pomidorowym:

Składniki:

  • ½ opakowania lasagne,
  • 1 kg świeżego szpinaku lub 2 opakowania mrożonego
  • 30 dag. żółtego sera,
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • Przecier pomidorowy (słoik, kartonik)
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bazyli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Szpinak umyć, mrożony rozmrozić. Drobno posiekać.
Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na oliwie. Oprószyć łyżką mąki lekko zasmażyć nie rumieniąc. Dodać szpinak i bazylię. Wlać kilka łyżek mleka. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić około 5 minut. Jajka wbić do naczynia, roztrzepać z resztą mleka. Wlać do szpinaku, wymieszać i podgrzewać aż jajka się zetną. Jeśli ze szpinaku wypłynie zbyt dużo wody, zagęścić mąką. Na maśle zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać bazylię. Do natłuszczonej żaroodpornej formy układać warstwami płaty lasagne i szpinaku. Posypać startym żółtym serem, zalać sosem pomidorowym. Zapiekać ok. 40 minut.

1 porcja to ok. 460 kcal.