Knedle to jedna z tych tradycyjnych potraw, która ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Przepis pochodzi z Cesarstwa Austro-Węgier i co ciekawe, potrawa ta jest spożywana jako deser, obiad (danie główne), a nawet przystawka. Czy lubicie tak uniwersalne dania? Ja koniecznie muszę go spróbować!

Moja żona uparła się, że zrobi knedle. Pani Łyżeczka ją namówiła. Łyżeczka tymczasem robi powidła ze śliwek. To chyba z okazji pierwszego dnia jesieni. Ach te baby!

Jedna drugą nakręciły, ale w sumie obiad nie będzie zły, a powidła się przydadzą. Klepnąłem kilka słoików. Na powidła przepisy obiecała Łyżeczka. Zobaczymy, jak się sprawi, bo ona jest leniwa — oficjalnie zalatana.

A tu knedle. Sam pewnie też zrobię, bo się okazuje, że wcale nie są trudne i chodzi opinia, że facetom wychodzą lepsze. Jak je przygotować? Oto przepis na knedle ze śliwkami:

Przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:

Czas przygotowania

ok. 30 min minut

Liczba osób

3-4

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować i wystudzić, przepuścić przez praskę (odmiany ziemniaków suche, mączne, są lepsze na knedle, kluski czy kopytka).
  2. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, potem jajko.
  3. Zagnieść ciasto. Uwaga – za dużo mąki pszennej oznacza twarde ciasto. Dlatego proponuję dodawać ten składnik po trochę, z umiarem.
  4. Śliwki należy umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, robaczywe wyrzucić, oprószyć w środku cukrem trzcinowym lub zwykłym.
  5. Następnie z ciasta urywać po kawałku i robić placuszek, zgniatać na dłoni, wsadzać śliwkę i turlać, aż wyjdzie kształtna kula.
  6. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować ok. 4-5 min.

Uwaga: placki ciasta zgniatać na cienko, żeby za grubo nie było wokół śliwki.

Czym polać knedle ze śliwkami? A to, jak już każdy preferuje. Ja lubię z bułką tartą na maśle. Jak zrobić?

Knedle z bułką tartą na maśle – przygotowanie

1/4 paczki masła należy rozpuścić w rondelku, a następnie wsypać dwie łyżki bułki tartej i zasmażać, aż zbrązowieje. Polewać knedle, posypywać cukrem. Można dodać kleksa śmietany na talerz i cynamonu. I koniec, cześć pieśni, smacznego!

Knedle z mięsem dla lubiących konkrety

Knedle można podawać także z mięsem, zamiast śliwek.  Jak przygotować smaczne farsz? Będę potrzebować 600 g łopatki wieprzowej i cebulę.

  1. Mięso ugotować w wodzie z liściem laurowym, z korzeniem selera, marchewką i zielem angielskim.
  2. Następnie zmielić mięso na maszynce.
  3. Poszatkować i podsmażyć cebulę na tłuszczu. Dodać do mięsa. Przyprawić całość lubczykiem, solą i pieprzem.
  4. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolać wywaru z mięsa.
  5. Gotowe!

Nie masz ochoty na knedle? Możesz zrobić pęczakotto z mięsem mielonym wieprzowym — o ile lubujesz się w kaszach.

A Wy, knedle, w której wersji wybieracie: na słodko, czy z mięsem? Podzielcie się Waszymi wrażeniami!