Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Nie ma chyba lodówki, w której nie znaleźlibyśmy napojów mlecznych takich, jak kefir czy jogurt. Są smaczne, dostarczają naszemu organizmowi cennych składników odżywczych takich, jak wapń, fosfor coraz witaminy z grupy B. Ale gdy chce się pić w upalny dzień, są jedynymi z najbardziej skutecznych napojów gaszących pragnienie.
Warto także pamiętać, że przetworzone napoje mleczne rzadziej niż mleko wywołują uczulenia.

Fermentowane napoje z mleka otrzymuje się w wyniku częściowej fermentacji cukru mlecznego (czyli laktozy), którą powodują dodane do mleka drobnoustroje specyficzne dla określonej grupy napojów. Wytwarzany przez nie kwas mlekowy zakwasza mleko, które po pewnym czasie się zsiada. Powstają również niewielkie ilości innych substancji, m. in. alkoholu etylowego (zawierającego czasem nawet 1% alkoholu), aldehydu i kwasu octowego, dwutlenku węgla, których ilość i proporcje są charakterystyczne dla danej grupy napojów i nadają właściwy smak, zapach i kwasowość.

Jak przechowywać napoje mleczne?
Mleczne napoje fermentowane najlepiej przechowywać w temperaturze 5-8 °C, nie przekraczając terminu przydatności do spożycia. W przeciwnym razie dochodzi do ich przekwaszenia, oddzielenia serwatki, a nawet rozwoju pleśni. To zaś w konsekwencji pozbawia napój drogocennych właściwości odżywczych.

Kefir
Teorii o pochodzeniu kefiru jest kilka. Jedna z nich mówi, że nazwa „kefir” pochodzi od tureckiego słowa „kef” , co w tłumaczeniu oznacza “zdrowie”. Inna z kolei mówi, że ten popularny mleczny napój wywodzi się z Kaukazu, a w Europie znany jest od połowy XIX wieku.

Kefir jest napojem, w którym zakwaszenie mleka wywoływane jest przez tzw. grzybki kefirowe, czyli żyjące w symbiozie odpowiednie drożdże i bakterie. W smaku odznacza się lekko drożdżowym smakiem. Kefir naturalny, bez dodatków smakowych, zawiera ok. 1,5% lub 2% tłuszczu. Kaloryczność kształtuje się między 40 a 70 Kcal.

Dlaczego jest zdrowy?
Regularne spożywanie kefiru czy innych sfermentowanych napojów mlecznych podnosi odporność organizmu. Udowodniono także, iż działają one antymiażdżycowo (obniżają poziom cholesterolu) oraz hamują rozwój niektórych typów nowotworów. Kefir ponadto pobudza apetyt i wzmaga wydzielanie gruczołów trawiennych, co znakomicie działa między innymi na urodę.

Ciąg dalszy nastąpi….

Foto: MW