Autorem wpisu jest: Agata Buchta

Nasze babcie znają i stosują je już od pokoleń. Mają wspaniały aromat, świetnie smakują, a na dodatek pomagają w różnych dolegliwościach. Są tanie (no może nie zawsze), dobre, no i przede wszystkim naturalne. Najlepiej smakują jednak własnej roboty. Nalewki, bo o nich mowa, są nie tylko smakowitym trunkiem ale i nieraz działają lepiej niż antybiotyk na różne choroby, od przeziębienia począwszy na dolegliwościach trawiennych skończywszy. Jednym słowem, czasem lepiej wypić jednego głębszego niż biegać po lekarzach. Ból minie a i przyjemność zawsze z tego jakaś jest. Każdą nalewkę możemy zrobić sami wystarczą tylko odpowiednie proporcje, trochę owoców lub ziół, odrobina alkoholu i „lekarstwo" gotowe. A dokładniej wygląda to tak:

Malinówka
Jedna z najbardziej znanych nalewek, idealna na przeziębienie. Do jej sporządzenia potrzebujemy ok. kilograma dojrzałych malin. Po dokładnym umyciu wkładamy je do słoika i zalewamy ostudzonym syropem sporządzonym z ½ litra wody i ½ kg cukru. Następnie dodajemy ½ litra spirytusu i mieszankę taką zostawiamy na około 2-3 tygodnie. Po tym czasie owoce powinny opaść na dół, wtedy tez możemy powstały sok zlać do butelki i ponownie odstawić, tym razem na ok. 3 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.

Anyżówka
Do dużego naczynia wkładamy: 20 owoców anyżu, 5 goździków, laskę wanilii (lub wsypujemy torebkę cukru waniliowego), pokrojoną w kostkę skórkę z jednej cytryny, 2 łyżeczki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Wszystko to zalewamy litrem wódki i odstawiamy na około miesiąc (oczywiście pojemnik musi być szczelnie zamknięty). Po tym czasie można przecedzić sok i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu jeszcze przez około miesiąc. Anyżówka wspomaga trawienie i reguluje przemianę materii.

Orzechówka
5 świeżych, zielonych orzechów włoskich należy posiekać i zalać ½ litra wódki oraz odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie odcedzamy ją i mieszamy z przegotowanymi ostudzonym wywarem (20 dag cukru rozpuszczonym w ½ litrze wody). Taką mieszankę zostawiamy na 2 tygodnie. Jeden kieliszek orzechówki działa idealnie na niestrawność.

Tarninówka
To sprawdzony sposób na problemy żołądkowe. Aby ją przyrządzić należy kilogram owoców tarniny zasypać cukrem i pozostawić na 2-3 tygodnie. Do tego zadania możemy zużyć nawet pół kilograma cukru. Po tygodniach wlewamy do nich ½ litra spirytusu i ½ litra wódki. Ponownie odstawiamy, tym razem na 2 miesiące. Na końcu trzeba ja przecedzić i przelać do butelek.

Nalewka z kozłka lekarskiego
No jedna z najprostszych i najszybciej przyrządzanych nalewek. Potrzebujemy tylko 2 łyżki posiekanego korzenia i ziela kozłka lekarskiego zalać szklanką spirytusu. Już po 2 tygodniach można ją pić, ale uwaga! pić ją należy ok. 3 razy dziennie po 20-30 kropel! W ten sposób działa uspokajająco i nasennie. Może więc być lekarstwem na bezsenność.

Oczywiście receptur na różnorakie nalewki jest tyle, ilu samych przyrządzających, bo każdy przyrządza je według własnego uznania i „doprawia" do własnego smaku. Ważne przecież by dobrze smakowało, a jeśli chodzi o działanie…to, co niektórym czasem przychodzi samo. Niekoniecznie to pożądane, ale jakieś zawsze.