Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Wystarczy odrobina fantazji i nawet najbardziej znana przekąska zmieni smak. Podczas oglądania meczu czy skoków narciarskich poza kilkoma piwami na stole musi znaleźć się także coś do przegryzienia. Przekąski czy zakąski nie smakowałyby tak, gdyby nie dodane do nich różnego rodzaju sosy z przyprawami, dipy, masła smakowe czy pasty.

Czym są dipy?
Są to gęste sosy, w których macza się np. krakersy, chipsy, ryżowe wafle, a nawet surowe warzywa (marchewki, kalafior, seler, ogórki, rzodkiewki, kolorowe strąki papryki, pomidorki koktajlowe). Bazą do tego typu sosów stanowi zazwyczaj śmietana, jogurt lub majonez z różnego rodzajudodatkami. Szybki i łatwy w przygotowaniu jest np. dip brokułowy: 30 dag ugotowanych i schłodzonych brokułów miksujemy z 3 ząbkami czosnku, a następnie mieszamy z szklanką majonezu. Dip z bakłażana również nie stanowi większego problemu: 1 średni bakłażan, 1 łyżeczka soli,1 mała cebulka, 1 zielona papryczka chilli, 200 ml jogurtu.

Pasty
Zazwyczaj przygotowywane są z twarogu (naturalnego serka) oraz różnego rodzaju dodatków smakowych (orzechy włoskie, sos tabasco, czosnek itd.). Różnica miedzy dipem a pastą jest taka, że te dostatnie są zdecydowanie gęstsze. Pasta idealnie komponuje się z tartinkami oraz połówkami pomidorów koktajlowych. Pasta z wędzonej makreli: ok.150 g wędzonej makreli, usuwamy skórę i ości a następnie ucieramy z 150 g twarogiem wymieszanym z 150 g. śmietany, 1 łyżką posiekanego szczypiorku. Dodatkowo pastę można wzbogacić dwoma drobno posiekanymi jajkami na twardo.

Masła smakowe
Aby je przygotować, musimy zaopatrzyć się w dobre jakościowo masło. Potem drewnianą łyżką lub mikserem uciera się masło na puch, dodając odpowiednie składniki smakowe i aromatyczne (natka pietruszki, śledzie, czosnek, zioła, ostry ser). Następnie formowane są w kostki lub kulki i mocno schładzane. Masło anchois: 150g zmiksowanego masła ucieramy na gładką masę z 5 drobno posiekanymi filetami anchois i 1 łyżką soku z cytryny.

Dobry dip czy sos to esencja każdej przekąski. Dlatego warto pamiętać, że nawet najlepiej i najstaranniej przygotowane "małe co nieco" może stracić smak przy mało atrakcyjnym sosie.