Thierry Ayel
Jestem francuskim Szefem Kuchni i Mistrzem Cukiernictwa, który od wielu lat mieszka w Polsce. Zanim tu trafiłem, ukończyłem Technikum Małej i Dużej Gastronomii w Saint-Etienne, a następnie otrzymałem dyplom studiów zawodowych na kierunku „Hotelarstwo-Gastronomia” wydany przez Rektora Akademii w Lyonie (Francja).
Wieloletnie doświadczennie zdobywałem w ekskluzywnych restauracjach Francji i Szwajcarii. Jak to w życiu bywa, do Polski przyjechałem turystycznie i zostałem na stałe.
Polska
Kocham to co robię, dlatego w Polsce chciałem nauczyć się nowych smaków. W polskich restauracjach zgłębiałem tajniki kuchni polskiej, jednocześnie dzieląc się wiedzą i doświadczeniem w zakresie smaków kuchni europejskiej.
Deser – jak biżuteria
Jestem wielkim miłośnikiem cukiernictwa. Poznawanie i odkrywanie nowych smaków, trendów to moja pasja, która przekłada się na moją pracę z deserami.
„każdy deser jest jak biżuteria. Powinien być elegancki i wysublimowany.”
Moja praca
Staram się dzielić moją pasją, wiedzą i doświdczeniem z innymi. Jednocześnie cały czas się szkolę, by podnosić swoje kwalifikacje.
Od blisko 10 lat uczestniczę w pracach jury, zarówno podczas konkursów kulinarnych jak i cukierniczych, o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Organizuję pokazy kulinarne, podczas których prezentuję m.in. dania kuchni śródziemnomorskiej oraz desery na talerzu. Przeprowadzam szkolenia i warsztaty dla amatorów i profesjonalistów. Swoje umiejętności prezentuję również podczas live cooking na imprezach okolicznościowych oraz w domu klienta. Chętnie pracuję z młodzieżą ze szkół hotelarsko-gastronomicznych organizując pokazy i szkolenia.
Francja na talerzu
Aktualnie jestem właścicielem firmy „Francja na talerzu”, której celem jest promowanie kulinarnej kultury Francji, a także kuchni śródziemnomorskiej, cukiernictwa i deserów na talerzu. Prowadzę szkolenia i warsztaty na terenie całego kraju.
Gotuję także w domu klienta.
Więcej informacji na stronie facebooka Thierry Ayel oraz na fanpage „Francja na Talerzu”.
Tel. +48 513 26.23.50
mail: [email protected]
Zdjęcia: Thierry Ayel