Marzec to czas kiedy dni zaczynają się robić coraz cieplejsze, noce coraz krótsze i promienie słoneczne coraz mocniejsze. Dzięki temu więcej czasu spędzamy na dworze, częściej się uśmiechamy i zmieniamy naszą dietę na taką, w której stawiamy na sezonowe warzywa i owoce, które wracają na nasze talerze. Z tego powodu mamy dla Was kilka przepisów, które idealnie pasują na wiosenne dni oraz są łatwe do przygotowania dla każdego z nas!
#1 Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora
Autorski przepis kucharza Marcina Sikory, który postawił na kaszę bulgur, o której właściwościach można by długo pisać. Bogate w błonnik kotlety, które wspomagają procesy trawienia i utrzymania dobrego nastroju są banalnie proste w wykonaniu.
Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju należy zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać startą marchewkę i pietruszkę, oraz wszystko chwilę przesmażyć. W misce połączyć pokrojony kalafior, kaszę i podduszone ostudzone warzywa oraz przyprawy, twaróg wędzony, jajka, mąkę i wyrobić. Z gotowej masy formować kotleciki. Następnie panierować go w ziołowej panierce i smażyć na oleju piec piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 20 minut.
Przygotowanie panierki:
Wszystkie wyżej wymienione składniki należy połączyć ze sobą i zmiksować blenderem do uzyskania panierki koloru zielonego.
Przygotowanie pesto z kalafiora:
Wszystkie wyżej wymienione składniki połączyć ze sobą i zmiksować blenderem.
Jeśli macie ochotę na aranchini z gruszką, sprawdźcie kolejny wiosenny przepis kucharza Marcina Sikory.
#2 Makaron ze szparagami i krewetkami w kremowym sosie ze śmietanki
W pierwszej kolejności należy rozmrozić krewetki, następnie je oczyścić (jeśli jest konieczność), oderwać ogonki, opłukać i osuszyć. Szparagi umyć, odłamać twarde i zdrewniałe końce, a zielone łodygi pokroić na kawałki.
W tym czasie gotować makaron i 2-3 minuty przed końcem jego gotowania dodać do garnka szparagi. Całość odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką oliwy.
Na dużej patelni należy rozpuścić masło oraz dodać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć drobno starty czosnek. Dodać krewetki i smażyć na większym ogniu przez ok. 1 min. co chwilę mieszając. (doprawić solą, opcjonalnie skropić białym winem lub łyżeczką soku z cytryny).
Wlać śmietanę i zagotować, następnie dodać makaron ze szparagami na patelnię i wymieszać. Zostawić na patelni przez ok. 1 minutę aż sos zgęstnieje.
Na koniec można dodać natkę pietruszki lub doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Polecamy sprawdzić wpis na blogu, w którym znajdziecie więcej inspiracji na wiosenne dania.