Od wielu, wielu lat zachodnia Europa kojarzona jest z pyszną i aromatyczną kuchnią. Turyści kochają klimat śródziemnomorski, a kraje Półwyspu Iberyjskiego należą do chętnie odwiedzanych przez turystów. Jedną z najlepszych kuchni starego kontynentu jest właśnie kuchnia hiszpańska.

Kuchnia hiszpańska – Do czego nas przyzwyczaiła

Gdyby zebrać grupę osób i zapytać się, jaka według nich jest kuchnia hiszpańska, to otrzymalibyśmy naprawdę zróżnicowane odpowiedzi. Jest to spowodowane tym, jak mocno Hiszpania jest podzielona na regiony, a każdy z nich dodatkowo słynie z czegoś innego. Jednak wszystkie hiszpańskie potrawy mają jedną, wspólną cechę — są aromatyczne. Najczęściej wykorzystują przyprawy, takie jak cynamon, szafran, kolendra, czosnek czy też wędzona papryka. Warto także wspomnieć o jeszcze jednej cesze wspólnej dla hiszpańskiej kuchni, czyli spożywanie posiłków razem z rodziną i przyjaciółmi. Zachęcamy do spróbowania posiłku w podobny sposób jak Hiszpanie, czyli w gronie najbliższych.

1. Pan con Tomate – charakterystyczny i prosty posiłek każdego hiszpana. Pan con Tomate to grzanki z dodatkiem startych pomidorów. Idealny pomysł na letnie śniadanie.

Składniki:

  • pieczywo (np. bagietka, chleb pszenny)
  • pomidory (najlepiej malinowe)
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

Pieczywo pokrój na kromki i zapiekaj, aż się zarumienią. Możesz użyć do tego tostera lub piekarnika. Pomidory obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Opieczone grzanki przetrzyj ząbkiem czosnku, podlej lekko oliwą i nałóż tartę z pomidora. Gotowe!

2. Paella z kurczakiem i chorizo — pyszne i tradycyjne danie, szczególnie dla regionu wschodniego.

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • szczypta szafranu (kilkanaście nitek, ok. 0,2 g)
  • 100 g kiełbaski chorizo
  • 400 g filetów z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 świeża kukurydza (lub mała puszka ok. 170g, odsączona)
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej (lub wędzonej)
  • 1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej (lub pieprzu cayenne)
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 300 g ryżu do paelli lub ryżu arborio (jak do risotto) lub ryżu do sushi

Przygotowanie:

Bulion zagotuj razem z szafranem. Chorizo pokrój w kostkę. Filety oczyść z kostek i włókien, pokrój w 1,5 cm kostkę. Następnie pokrój paprykę w kostkę i ziarna kukurydzy odetnij od kolby. Czosnek zetrzyj na drobnej tarce. Teraz pora na pomidora —obierz go ze skórki, pokrój w kostkę.

Następnie zaczynamy gotowanie! Rozgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni i dodaj chorizo. Smaż je chwilę, aż do momentu wytopienia tłuszczu. Dodaj kurczaka i podsmaż go dokładnie z każdej strony. W połowie obsmażania dodaj do niego czosnek. Teraz pora dodać kolejne składniki, czyli łyżkę oliwy, paprykę i kukurydzę – smaż 2 minuty. Po nich dodaj pomidora i smaż kolejne 3 minuty, skrupulatnie mieszając. Następnie wlej wino, wymieszaj i gotuj przez około 4 minuty na większym ogniu, aż wino odparuje. Dodaj sos pomidorowy i przyprawy (paprykę i kurkumę), wymieszaj. Po chwili możesz wsypać ryż i podsmażać przez kolejne 2 minuty. Następnie wlej przecedzony gorący bulion, wymieszaj i zagotuj. Gotuj bez mieszania przez 12 minut, następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj szczelnie patelnię folią aluminiową i gotuj przez kolejne 6 minut. Odstaw paellę z ognia i trzymaj pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij folię i polej ją oliwą z natką pietruszki i czosnkiem. Gotowe!

3. Tarte de Santiago — przepyszne ciasto migdałowe. Teraz pora na coś słodkiego, typowy deser dla uczestników corocznej pielgrzymki Santiago del Compostela.

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 150 gram cukru
  • starta skórka z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 150 gram zmielonych migdałów
  • cukier puder

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Tortownice o średnicy około 23 cm. posmaruj masłem i oprósz mąką. Ubij jajka z cukrem i skórką z cytryny, aż do osiągnięcia ubitej masy. Następnie dodaj zmielone migdały i delikatnie wymieszaj całość. Możesz użyć do tego miksera lub szpatułki. Teraz wylej ciasto na tortownice i wstaw do piekarnika na 35 – 40 minut. Wyjmij i ostudź. Na koniec posyp cukrem pudrem i gotowe!

Mamy nadzieję, że spodobały się Wam nasze propozycje! Jeżeli jesteś fanem kuchni prosto z zachodu Europy, to zaciekawi Cię także kuchnia włoska. Smacznego!