Z czym kojarzą Wam się Święta Wielkanocne? Jeśli chodzi o kulinaria, to w tej kategorii chyba nie możemy narzekać! Słodkości i pyszności to podstawa w każdym polskim domu. Niezależnie od tego, czy należycie do tradycjonalistów, czy raczej jesteście poszukiwaczami nowoczesnych smaków, z pewnością znajdziecie tutaj coś dla siebie – sprawdźcie nasze propozycje na wielkanocne sałatki!
Poniżej przedstawiamy Wam trzy smaczne przepisy na wielkanocne sałatki! Jeśli szukacie więcej inspiracji, sprawdźcie nasze wielkanocne przepisy wegetariańskie – jest w czym wybierać!
Wielkanocna sałatka z jajkiem i kukurydzą
Tym razem postawiliśmy na klasykę, czyli jajka w roli głównej. Lubicie proste rozwiązania? Ten przepis jest dla Was! Jak wykonać sałatkę?
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy,
- 3-4 jajka,
- 3 łyżki majonezu,
- 80 g makaronu drobnego, najlepiej w kształcie ryżu,
- 3 ogórki konserwowe,
- 70 g ziaren słonecznika,
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej,
- sól i pieprz do smaku.
- Po pierwsze, należy ugotować makaron. Następnie odcedzić go i pozostawić do ostudzenia.
- W międzyczasie, kiedy gotuje się makaron, można przygotować jajka. Należy ugotować je na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Tak przygotowane jajka pokroić w kosteczkę.
- Pokroić ogórek w kosteczkę. Odsączyć kukurydzę.
- Następnie uprażyć na patelni słonecznik.
- Połączyć wszystkie składniki, dodać majonezu i musztardy oraz bardzo dobrze wymieszać. Doprawić.
- Gotową sałatkę można ozdobić świeżymi gałązkami natki pietruszki.
Wielkanocna sałatka z jajkiem i pieczarkami
Kolejna propozycja również nie zapomina o jajku, ale w towarzystwie nieco innych składników. Jest równie przepyszna, a jej przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 30 min! Podana propozycja uwzględnia około 8 porcji.
Składniki
- 8 jajek,
- 100 g pieczarek,
- 100 g groszku zielonego,
- 1 łyżka majonezu,
- 100 g sera żółtego,
- pęczek szczypiorku,
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
- bulion warzywny,
- pieprz.
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
- Ser żółty pokroić w kosteczkę. Szczypiorek posiekać.
- Pieczarki umyć i pokroić w plastry, a następnie sparzyć krótko we wrzącej wodzie.
- Bulion rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.
- Bulion połączyć z jogurtem i majonezem. Dodać pieprzu i wymieszać.
- Wszystkie składniki wymieszać z uzyskaną masą, ozdobić szczypiorkiem i gotowe!
Wielkanocna sałatka ziemniaczano-łososiowa
Ostatni przepis przez jednych zostanie nazwany nowoczesnym, przez innych: udziwnionym. ALe wszyscy zgodzą się co do tego samego: sałatka jest oszałamiająco pyszna! Wiecie, co jest najlepsze? Jej przygotowanie zajmuje tylko 15 minut i jest banalnie proste! Przekonajcie się!
Składniki:
- 6 ugotowanych ziemniaków (w mundurkach),
- 4 łyżki majonezu,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 czerwona cebula,
- 6 plastrów wędzonego łososia,
- pieprz,
- 3 sztuki szczypioru.
- Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać z ziemniakami, pieprzem i majonezem.
- Cebulę pokroić w drobne krążki, a łososia w mniejsze kawałki – owinąć w różyczki.
- Wymieszane wcześniej składniki, należy ułożyć w miseczce. Wierzch udekorować różyczkami łososia, krążkami cebuli oraz szczypiorem. Sałatka do podania po schłodzeniu.
Należysz do tych bardziej tradycyjnych i sentymentalnych osób? Koniecznie sprawdź nasz przepis na tradycyjny żurek wielkanocny, czyli żurek z wkładką.
Która propozycja najbardziej przypadła Wam do gustu? A może wypróbujecie wszystkie trzy? Gorąco zachęcamy do eksperymentowania i poszerzania wrażeń kulinarnych!