Z czym kojarzą Wam się Święta Wielkanocne? Jeśli chodzi o kulinaria, to w tej kategorii chyba nie możemy narzekać! Słodkości i pyszności to podstawa w każdym polskim domu. Niezależnie od tego, czy należycie do tradycjonalistów, czy raczej jesteście poszukiwaczami nowoczesnych smaków, z pewnością znajdziecie tutaj coś dla siebie – sprawdźcie nasze propozycje na wielkanocne sałatki!

Poniżej przedstawiamy Wam trzy smaczne przepisy na wielkanocne sałatki! Jeśli szukacie więcej inspiracji, sprawdźcie nasze wielkanocne przepisy wegetariańskie – jest w czym wybierać!

Wielkanocna sałatka z jajkiem i kukurydzą

Tym razem postawiliśmy na klasykę, czyli jajka w roli głównej. Lubicie proste rozwiązania? Ten przepis jest dla Was! Jak wykonać sałatkę?

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3-4 jajka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 80 g makaronu drobnego, najlepiej w kształcie ryżu,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 70 g ziaren słonecznika,
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Po pierwsze, należy ugotować makaron. Następnie odcedzić go i pozostawić do ostudzenia.
  2. W międzyczasie, kiedy gotuje się makaron, można przygotować jajka. Należy ugotować je na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Tak przygotowane jajka pokroić w kosteczkę.
  3. Pokroić ogórek w kosteczkę. Odsączyć kukurydzę.
  4. Następnie uprażyć na patelni słonecznik.
  5. Połączyć wszystkie składniki, dodać majonezu i musztardy oraz bardzo dobrze wymieszać. Doprawić.
  6. Gotową sałatkę można ozdobić świeżymi gałązkami natki pietruszki.

Wielkanocna sałatka z jajkiem i pieczarkami

Kolejna propozycja również nie zapomina o jajku, ale w towarzystwie nieco innych składników. Jest równie przepyszna, a jej przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 30 min! Podana propozycja uwzględnia około 8 porcji.

Składniki

  • 8 jajek,
  • 100 g pieczarek,
  • 100 g groszku zielonego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 100 g sera żółtego,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
  • bulion warzywny,
  • pieprz.
  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Ser żółty pokroić w kosteczkę. Szczypiorek posiekać.
  3. Pieczarki umyć i pokroić w plastry, a następnie sparzyć krótko we wrzącej wodzie.
  4. Bulion rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.
  5. Bulion połączyć z jogurtem i majonezem. Dodać pieprzu i wymieszać.
  6. Wszystkie składniki wymieszać z uzyskaną masą, ozdobić szczypiorkiem i gotowe!

Wielkanocna sałatka ziemniaczano-łososiowa

Ostatni przepis przez jednych zostanie nazwany nowoczesnym, przez innych: udziwnionym. ALe wszyscy zgodzą się co do tego samego: sałatka jest oszałamiająco pyszna! Wiecie, co jest najlepsze? Jej przygotowanie zajmuje tylko 15 minut i jest banalnie proste! Przekonajcie się!

Składniki:

  • 6 ugotowanych ziemniaków (w mundurkach),
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 czerwona cebula,
  • 6 plastrów wędzonego łososia,
  • pieprz,
  • 3 sztuki szczypioru.
  1. Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. Ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać z ziemniakami, pieprzem i majonezem.
  3. Cebulę pokroić w drobne krążki, a łososia w mniejsze kawałki – owinąć w różyczki.
  4. Wymieszane wcześniej składniki, należy ułożyć w miseczce. Wierzch udekorować różyczkami łososia, krążkami cebuli oraz szczypiorem. Sałatka do podania po schłodzeniu.

Należysz do tych bardziej tradycyjnych i sentymentalnych osób? Koniecznie sprawdź nasz przepis na tradycyjny żurek wielkanocny, czyli żurek z wkładką.

Która propozycja najbardziej przypadła Wam do gustu? A może wypróbujecie wszystkie trzy? Gorąco zachęcamy do eksperymentowania i poszerzania wrażeń kulinarnych!