Umiejętność przygotowania biszkoptu wymaga znajomości kilku małopopularnych tricków. Ciasto wykorzystuje się w wielu przepisach: od niego zależy, czy tort będzie smaczny i puszysty, czy też nie.

Również zawijane rolady smakują tylko wtedy, kiedy biszkopt jest poprawnie upieczony. Jak zatem zrobić pyszny biszkopt? Przepis znajdziesz poniżej!

Przepis na pyszny biszkopt

Pieczenie rozpocznij od upewnienia się, że masz wszystkie potrzebne produkty i niczego nie brakuje. Raczej nie będzie okazji, aby w międzyczasie udać się na szybkie zakupy, dlatego w pierwszej kolejności przygotuj sobie:

  • 5 jajek, najlepiej swojskich,
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 łyżki mąki tortowej, pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczyptę soli,
  • 1 mały woreczek cukru waniliowego,
  • proszek do pieczenia.

UWAGA! Jeśli chcesz wykonać tort, ilość należy pomnożyć razy 2 – wtedy wyjdą 4 części (po przekrojeniu każdego biszkoptu i podzieleniu go na 2 części), czyli wykonujesz biszkopt raz, po czym powtarzasz tę czynność dokładnie z taką samą ilością składników.

Biszkopt – jak wykonać?

Jeśli przygotowałaś sobie wszystkie potrzebne produkty, pora przejść do wykonania ciasta i nagrzania piekarnika. Ustaw temperaturę na 180 stopni. Przygotuj mikser i wrzuć do miski 5 jajek, dodaj sól i cukier oraz cukier waniliowy. Konsystencja wspomnianych produktów powinna być jednolita i zwarta, dlatego daj temu trochę czasu. Powinno to potrwać kilka minut.

Podczas gdy jajka będą się ubijać, w osobnej miseczce przesiej przez sitko mąką ziemniaczaną i pszenną, oraz dodaj pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dzięki temu całość będzie lekka i pulchna.
Gdy masa osiągnie już odpowiednią konsystencję, wyłącz mikser. Weź plastikową lub drewnianą szpatułkę i powoli, po kilka porcji, dodawaj mąkę z proszkiem. To, co istotne, to nie należy wykonywać szybkich, okrężnych ruchów podczas mieszania. W przeciwnym razie pozbawimy masy wspomnianej pulchności.

Możesz przygotować formę. Spód potraktuj odrobiną oleju i rozsmaruj go po całym dnie. W ten sposób możesz z łatwością przykleić i unieruchomić papier do pieczenia.

Gotową masę wylej do formy i włóż do piekarnika. Bacznie pilnuj ciasta, bo każda minuta może być decydująca. W zależności od sprzętu ciasto powinno piec się ok. 15-20 min, jednak pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Grozi to ,,zapadnięciem” biszkoptu, przez co nie będzie szansy na uzyskanie upragnionej delikatności ciasta.

Umiejętność przygotowania biszkoptu wykorzystasz także w przypadku sernika z biszkoptem babci Heli. Sprawdź przepis i zaskocz znajomych pysznym, niebanalnym deserem! Smacznego!