Fasolka szparagowa to lekki składnik, idealny na upalne dni. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych z wykorzystaniem tego składnika, to jesteś w dobrym miejscu! Podpowiadamy, jak ją przygotować! Sprawdź możliwości!

Fasolka szparagowa – właściwości i zalety

Fasolka szparagowa jest drogocennym źródłem witamin! Latem najlepiej spożywać ją świeżą, zaś zimą – korzystaj z mrożonych warzyw. Składnik ten ma bardzo mało kalorii, dlatego idealnie sprawdzi się zarówno w przypadku osób, które szukają lekkich dań na lato, jak i tych, będących na diecie. Jakie są zalety fasolki szparagowej?

Właściwości fasolki szparagowej:

  • bogate źródło witaminy C, wspomaga więc odporność organizmu
  • źródło witaminy A, która odpowiada za proces widzenia oraz układ immunologiczny,
  • zawiera mnóstwo potasu, który wpływa na pracę mózgu,
  • zawiera kwas foliowy, zmniejszający ryzyko zachorowalności na Alzheimera czy depresję,
  • obniża ryzyko miażdżycy i chorób serca,
  • pozytywnie działa na układ nerwowy,
  • zmniejsza napięcie przedmiesiączkowe,
  • pozytywnie wpływa na okres menopauzy, eliminując dolegliwości jej towarzyszące,
  • dostarcza białka (zawartość na poziomie ok. 23%), który jest niezbędnym składnikiem diety.

Jak przygotować fasolkę szparagową?

Fasolkę szparagową przed spożyciem należy umyć. Odetnij także końcówki oraz gotuj przez około 5 minut (do miękkości). My preferujemy zacząć gotowanie fasolki już w zimnej wodzie, natomiast są zwolennicy, którzy wrzucają fasolkę do garnka dopiero po zagotowaniu się wody – wybór należy do Ciebie. Składnik ten można gotować w lekko osolonej i pocukrowanej wodzie.

Przepis na obiad z fasolką szparagową

Co można zrobić z fasolki szparagowej? Na przykład pęczotto z kaszy jęczmiennej! To prosty i szybki przepis na obiad na lato, który nie zajmie Ci więcej niż pół godziny!

Pęczotto z fasolką szparagową

Składniki:

Czas przygotowania

25 minut

Liczba osób

2

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę (może być połowa zalecanego czasu). Posiekaj drobno czosnek, a fasolkę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na głębszej patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj czosnek i kaszę.
  3. Po około 3 minutach dodaj fasolkę i gotuj jeszcze 3 minuty, a następnie dodaj sezam i sos sojowy.
  4. Pora na wino – lepiej dozować go w mniejszych dawkach, ale często, aż nadmiar odparuje. Tę samą czynność wykonaj z bulionem. Gotuj do uzyskania objętości kaszy.
  5. Zdejmij z ognia i udekoruj koperkiem. Gotowe!

Szukasz czegoś innego? Sprawdź obiad na upalne dni na naszym blogu!