Zrazy, comber, udziec, a może pieczeń z sarniny? To najbardziej popularne dania, które możemy przygotować z tak soczystego mięsa, jakim jest sarnina.
Można wręcz powiedzieć, że jest rarytasem wśród dziczyzny. Jak sprawić, aby jej smak powalił Twoich znajomych na łopatki? Dowiesz się tego w dalszej części artykułu.
Pomimo swojej soczystości i wyjątkowego posmaku w większości przepisów, sarninę należy odpowiednio zamarynować, tak aby odpowiadał Ci smak i konsystencja Twojego dania. Marynowanie dziczyzny jest bardzo istotną kwestią. Jeżeli więc chcesz spróbować sam wykonać popisowe danie i zaskoczyć swoich gości na najbliższej okazji to spróbuj jednej z trzech propozycji, które dla Ciebie przygotowaliśmy.
Co warto wiedzieć o sarninie?
Dziczyzna jest faworytem jeżeli chodzi o wartości odżywcze, które się w niej znajdują. Sarnina bowiem zawiera około 20 gram białka na 100 gram produktu. A w dodatku jest niskokaloryczna – w 100 gramach ma tylko 120 kilokalorii. Samo mięso jest skarbnicą witamin. Kolejną zaletą sarniny jest to, że jest najczystszym mięsem, jakie jesteśmy w stanie dostać (o ile producent w późniejszym etapie nie dodał antybiotyku). Dlatego należy sprawdzać skład i wybierać to, lepszej jakości. Nie tylko sarnina jest warta wypróbowania. Jeżeli chcesz spróbować np. pasztetu z dzika, to odsyłamy Cię do wpisu: Dziczyzna – jak najlepiej przygotować? Serdecznie polecamy!
Marynata I - Sarnina w winie
Potrzebujesz do tego:
- 1 szklanka czerwonego wina
- 0.5 szklanki oliwy
- 4 łyżeczki octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren jałowca
- 15 ziaren pieprzu ziarnistego
- 15 liści ziela angielskiego
Przygotowanie:
Wino, ocet i oliwę wymieszaj ze sobą. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę. Wszystkie przyprawy dodaj i rozgnieć. Teraz wszystko ze sobą połącz i wstaw do lodówki na około 24h.
Marynata II - Bezalkoholowa sarnina
Potrzebujesz do tego:
- 10 łyżek oliwy
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki ketchupu
- 15 ziaren jałowca
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka chili
Przygotowanie:
Ziarenka jałowca mocno rozgnieć razem z liściem laurowym w moździerzu. Następnie dodaj chili, ocet balsamiczny, oliwę, ketchup i miód. Teraz musisz wszystko dokładnie wymieszać. Już na koniec dodaj ziele angielskie i ponownie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 24h.
Marynata III - Japońska sarna
Potrzebujesz do tego:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 0.5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0.5 łyżeczki tymianku
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Na początek do miseczki wlej olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj do tego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Włóż do lodówki na 24h.
Powyżej przedstawiliśmy Ci 3 konkretne propozycje, na którą się zdecydujesz? Zaskocz swoich gości pyszną i zdrową sarniną!