Letni sezon sprzyja urządzaniu spotkań w ogrodzie. Moda na grillowane jedzenie trwa już od wielu lat, jednak od pewnego czasu podkreśla się jego wpływ na zdrowie - niestety negatywny. Alternatywą dla tradycyjnych grilli węglowych są rekomendowane grille gazowe Köler. Jakie są zatem ich najważniejsze zalety?

Mniej szkodliwych substancji

Podczas tradycyjnego grillowania wydzielają się węglowodory aromatyczne, powstaje sadza i uwalniane są wolne rodniki. Wszystkie te substancje są szkodliwe, wpływają na przemiany metaboliczne, przyspieszają starzenie się organizmu, a przede wszystkim wykazują działanie rakotwórcze.

Grille gazowe marki Köler zostały zbudowane w oparciu o wykorzystanie gazu jako paliwa. Dzięki temu, iż mięso nie ma styczności z płomieniem, a jedynie z żeliwnym rusztem, nie zachodzą w nim niekorzystne przemiany. W efekcie, jedzenie przygotowane na urządzeniu Köler jest znacznie zdrowsze, niż tradycyjne.

Łatwiejszy sposób przygotowania posiłku

Tradycyjny grill wymaga rozpalenia, odczekania, aż pojawi się odpowiedni żar, a potem powolnego pieczenia. Ze względu na trudność w utrzymaniu stałej temperatury, pojawiają się momenty, kiedy mięso praktycznie się nie piecze, a także takie, kiedy niemalże płonie, ze względu na nagłe zwiększone płomienie.

W przeciwieństwie do niego, używanie grilla gazowego jest znacznie łatwiejsze. Producent wyposażył swój produkt w cztery główne palniki. Wszystkie zasilane są gazem z butli. Ich rozmieszczenie pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła po całym ruszcie. Zamontowane, odizolowane od układu pokrętła oraz dokładny termometr pozwalają na precyzyjną regulację temperatury, a co za tym idzie na lepszą kontrolę procesu pieczenia. Nie ma obawy, iż mięso zapłonie, albo przestanie się piec, a izolacja zapewnia z kolei, iż pokrętła nie będą się nagrzewały podczas pracy grilla.

Podczas całego procesu obróbki dań, grill Köler zapewnia wygodę i stabilność, dzięki mocnej konstrukcji ze stali nierdzewnej. Został przygotowany z myślą rodzinnych obiadach, dużych przyjęciach i profesjonalnych gastronomiach, dlatego wyposażony jest w boczny palnik, na którym można podgrzewać przygotowane wcześniej dania czy sosy. Ułatwieniem w pracy będą także specjalne haki, umożliwiające zawieszenie podręcznych akcesoriów.

Grille Köler mają ruszt zbudowany z żeliwa, pokrytego warstwą ceramiczną, co jest ich znaczącą zaletą. Dzięki temu odznaczają się dużą odpornością na zarysowania i uszkodzenia. Również ich czyszczenie jest łatwe, gdyż taki ruszt może być myty w zmywarce. Te innowacyjne cechy znacząco wpływają na komfort użytkowania.

Dodatkowe wyposażenie

Ostatnia istotna zaleta grilli Köler to ich dodatkowe wyposażenie, rozszerzające możliwości przygotowania różnorodnych potraw. Do takich akcesoriów należy między innymi żeliwna płyta, idealna do smażenia hamburgerów i warzyw. Grille Köler zostały też dostosowane do zamontowania elektrycznego rożna, dzięki czemu każdy będzie mógł rozkoszować się niezapomnianym smakiem kurczaka.

Decydując się na zakup grilla Köler, otrzymasz gwarancję udanych spotkań przy smacznych posiłkach. Jednocześnie będziesz mieć pewność, że dania będą zdrowe, a cały proces ich przygotowania łatwy, bezpieczny i komfortowy.