Myśląc o wyposażeniu cukierni, jednym z elementów, bez którego trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie takiego miejsca są witryny cukiernicze. Ich zadaniem jest przechowywanie, chłodzenie oraz eksponowanie wyrobów.

Wybierając urządzenie, nie warto iść na kompromisy, gdyż źle dobrany model może być główną przyczyną zniszczenia owoców pracy cukiernika. Maszyny tego typu zapewniają optymalne warunki dla słodkości, które dzięki temu na dłużej zachowują swój atrakcyjny wygląd, a jednocześnie przydatność do spożycia. Co warto jeszcze wiedzieć na temat sposobu wykorzystania oraz dostępnych rodzajów?

Witryny cukiernicze i ich zastosowanie

Gdyby słodkości nie były przechowywane w odpowiednich warunkach, szybko doszłoby do ich zepsucia. Witryny mają zatem za zadanie zapewnienie im właściwych warunków termicznych. Zazwyczaj zakres temperatury wynosi od +3 do +8 stopni Celsjusza. Bardzo ważną kwestią jest również estetyka. Witryny cukiernicze są dostępne w wielu różnych kształtach i wersjach kolorystycznych, dlatego też można bez trudu dopasować je do swoich potrzeb oraz wystroju lokalu. Część maszyn występuje w wersji z giętymi szybami lub prostymi.

Co istotne, kąt nachylenia i położenia półek można swobodnie regulować. Dzięki temu, osoby pracujące w cukierni mają naprawdę spore możliwości w kwestii układania słodkości oraz ich ekspozycji. W wielu przypadkach jest także szansa spersonalizowania wyglądu witryny.

witryna cukiernicza

Z jakimi rodzajami witryn cukierniczych można się spotkać?

Tego typu maszyny występują w dwóch wariantach. Do pierwszej grupy zaliczają się witryny chłodnicze. Są to najczęściej spotykane urządzenia. Optymalna temperatura jest uzyskiwana dzięki wyposażeniu w agregat chłodniczy. To właśnie on odpowiada za utrzymywanie pożądanych warunków termicznych. Takie witryny zazwyczaj posiadają też system pozwalający na kontrolowanie poziomu wilgotności. Popularnym elementem jest ponadto oświetlenie LED.

W drugiej grupie, jak łatwo się domyślić, znajdują się modele pozbawione agregatu. W tym przypadku, w środku urządzenia będzie panować dokładnie taka temperatura jak w lokalu. Do czego zatem może przydać się nam taka maszyna? Przede wszystkim do przechowywania takich słodkości jak pączki czy słodkie bułki. Oprócz tego, nadaje się do wyeksponowania wszystkich przekąsek, które mogą być bezpiecznie trzymane w temperaturze pokojowej. Niestety takie urządzenie jest nieodpowiednie dla ciast, tortów oraz innych słodkości z bitą śmietaną lub owocami.

Co jeszcze warto wiedzieć na temat witryn cukierniczych?

Czasami właściciele lokalu decydują się na zakup maszyny bez agregatu, ze względu na możliwość podłączenia witryny do zewnętrznej instalacji chłodzącej. Jest to jednak stosunkowo rzadka sytuacja, z uwagi na konieczność wykonywania dodatkowych czynności. Zakup modelu z wbudowaną sprężarką stanowi znacznie wygodniejsze rozwiązanie jeśli chodzi o czas potrzebny na podłączenie. Po zakupie, urządzenie jest praktycznie od razu gotowe do pracy, wystarczy tylko podłączyć je do prądu. Jeśli zależy nam na wykorzystaniu możliwości zewnętrznej instalacji, konieczne jest wezwanie fachowca.

Wybierając sprzęt do swojego lokalu trzeba zwrócić uwagę na wiele kwestii. Jedną z nich jest rozmiar. Ciekawą opcją są modele modułowe. Ich zaletą jest możliwość rozbudowania lub zmniejszenia, co pozwala na łatwe dopasowanie do rozmiaru pomieszczenia. Z czasem, jeśli cukiernia zostanie przeniesiona np. do większego lokalu lub będzie się rozwijać, bez trudu zorganizujemy więcej miejsca do przechowywania lub eksponowania wyrobów.