Świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw to bogactwo witamin, składników odżywczych oraz doskonały smak.

Nic więc dziwnego, że sięgamy po nie chętnie oraz staramy się samodzielnie przygotowywać je we własnych domach. Nie da się jednak ukryć, że bez posiadania odpowiedniego sprzętu bywa to trudne.

Z tego właśnie powodu spora liczba osób decyduje się na zakup nowoczesnego urządzenia. Wybór jakiego muszą dokonać pomiędzy sokowirówką a wyciskarką wolnoobrotową bywa trudny. Spróbujmy więc ułatwić go nieco i sprawdźmy czym charakteryzują się te urządzenia.

Jak działa sokowirówka?

Sokowirówka to urządzenie elektryczne, które charakteryzuje się dużą ilością obrotów na minutę (od 400 do nawet 600). Jednocześnie sokowirówki są urządzeniami, które wyposażone są w ostre nożyki, które szatkują owoce i warzywa na kawałki uwalniając z nich sok. Pod wpływem obrotów, jest on odprowadzany zaś resztki owoców i warzyw pozostają na specjalnych siatkach. Urządzenie to pracuje szybko, choć niestety nie jest wolne od wad. Wśród nich wymienić możemy niedokładne wyciskanie produktów z soku oraz dość głośną pracę urządzenia. Zaletą sokowirówek jest zaś z całą pewnością ich przystępna cena.

Jaki sok otrzymujemy?

Korzystając z sokowirówki otrzymujemy sok przejrzysty, rzadki i klarowny. Jest więc on idealną propozycją dla miłośników napojów, które nie są gęste oraz nie posiadają miąższu. Niestety, podczas wirowania sok zostaje mocno napowietrzony co sprawia, że nie tylko jest mocno spieniony na początku, ale również bardzo szybko się utlenia. Dlatego też soki powstałe w wyniku pracy sokowirówki powinniśmy spożywać od razu po ich stworzeniu – wtedy są najpyszniejsze i najzdrowsze.

Co warto wiedzieć o wyciskarkach wolnoobrotowych?

Wyciskarki wolnoobrotowe opierają swoje działanie na ślimakach, które kręcąc się z prędkością od 40 do maksymalnie 120 obrotów na minutę. Urządzenia te dokładnie zgniatają owoce lub warzywa, dzięki czemu z tej samej porcji produktów możemy otrzymać więcej soku niż w przypadku sokowirówek. To jednak nie wszystko. Wyciskarki wolnoobrotowe pracują bowiem również znacznie ciszej. Czy mają wady? Oczywiście – nie ma bowiem przecież urządzeń całkowicie idealnych. Jedną z tych, która najbardziej daje się we znaki (zwłaszcza zapracowanym osobom) jest wolniejsza praca urządzenia. Część osób zniechęca również wyższa cena.

Sok pełen witamin

Nie da się jednak ukryć, że wyciskarka do owoców ma sporo zalet. Jedną z podstawowych jest fakt, że pozyskiwany przez nie sok jest naturalnie mętny i posiadający cząsteczki miąższu. Dzięki temu jest bardziej treściwy i zawiera więcej składników odżywczych oraz witamin. To jednak nie wszystko. Nadaje się on również do spożywania przez dłuższy czas niż sok z sokowirówki.

Podsumowując, zarówno sokowirówki, jak i wyciskarki wolnoobrotowe mają swoje wady i zalety. Trudno więc jednoznacznie wskazać, które z urządzeń jest lepsze i warte naszej uwagi. Wiele zależy bowiem od indywidualnych preferencji dotyczących smaku i wyglądu soku a także czasu jego przygotowywania. Niemniej jednak zarówno jedno jak i drugie urządzenie znacząco ułatwia pozyskiwanie świeżych soków z owoców i warzyw.