Czy kiedykolwiek próbowaliście topinamburu? Jeśli nie, to warto przeczytać jak się go czyści i jak przygotowuje.
Bulwy topinamburu są małe i okrągłe. Konsystencją przypomina nieco ziemniaki i smakiem trochę karczochy. Topinambur znany jest również pod nazwą: niemiecka rzepa. Panuje opinia, że korzeń ten jest dobry dla osób na diecie, bo składa się głównie z wody, białka, węglowodanów i błonnika.
Zawiera inulinę, włókno rozpuszczalne w wodzie, które połączone z wodą powduje uczucie sytości. Topinambur nie zawiera glutenu, może być zatem spożywany przez osoby z nietolerancją glutenu. Inne pozytywne właściwości?
Działa dobrze na wątrobę, obniża poziom poziom cholesterolu we krwi i poprawia trawienie, równoważąc jednocześnie florę jelitową.
Po oczyszczeniu i obraniu topinamburu, trzeba wetrzeć w dłonie sok z cytryny
Jak czyścić topinambur?
Korzeń ten przypomina imbir, ma twardą i nierówną skórkę. Korzeń ten ciemnieje w kontakcie z powietrzem, brudzi ręce, gdy się go czyści.
Ważna wskazówka – topinamburu nie powinno się obierać, a czyścić szczoteczką do warzyw, tak by usunąć tylko najtwardsze fragmenty i oczyścić go z zabrudzeń, resztek ziemi. Po oczyszczeniu trzeba je, tak jak karczochy czy skorzonerę, zamoczyć w wodzie zakwaszonej cytryną. Wtedy nie ściemnieją.
Jeśli pochodzą ze sprawdzonej, ekologicznej hodowli można gotować je ze skórką
Jak przygotowywać?
Korzeń topinamburu można gotować jak ziemniaki, piec w piekarniku z oliwą z oliwek i rozmarynem, można smażyć na patelni z ząbkiem czosnku lub odrobiną cebuli, lub po prostu gotować i przyprawiać oliwą i solą. Topinambur można wykorzystać do przygotowania puree lub delikatnego kremu. Smakuje dobrze rownież w połączeniu z imbirem.
Z topinamburu, można przygotować rewelacyjne, chrupiące czipsy
Jeśli chcecie przygotować zupę krem z topinamburu, warto dodać do niej ziemniaki i odrobinę świeżej śmietany.
Na pewno warto spróbować topinamburu, który kiedyś był brdzo znny na polskich stołach. Dziś wraca do łask i na szczęście sięga po niego coraz więcej kucharzy.
mojewypiekiinietylko
Potwierdzam i polecam – chipsy z topinamburu są znakomite. 🙂
ewka
Ugotowałam obrany topinambur z ząbkiem czosnku, bardzo doby smak. Myślę, że następnym razem dodam jeszcze marchew.