Choć gotowanie wydaje się prostą i codzienną czynnością, uczyniliśmy z niego prawdziwą sztukę. Dziś najlepsi kucharze na świecie tworzą cuda z najprostszych składników. By stworzyć potrawę godną królewskiego podniebienia potrzebne są nie tylko chęci, ale i dobry sprzęt. W poniższym tekście przyglądamy się szatkownicom elektrycznym i radzimy, jak wybrać najlepszą.

By zostać mistrzem w jakiejkolwiek dziedzinie potrzeba wielu lat treningu. Nie inaczej jest z gotowaniem. Najlepsi kucharze świata latami powtarzali wymyślone już dania, eksperymentowali z różnymi smakami i łączyli składniki, które nijak do siebie nie pasowały, by ostatecznie stworzyć nową potrawę. Powtórzyć ich sukces jest ciężko, bowiem, jak to w życiu bywa, mało kto z nas może w pełni poświęcić się swojej pasji i dążyć do perfekcji. Możemy natomiast naśladować naszych idoli i korzystać z ich rad dotyczących gotowania. Każdy dobry kucharz przyzna, że oprócz chęci do gotowania potrzebne są odpowiednie narzędzia. By w kuchni panował porządek i praca szła sprawnie, niezbędne jest przygotowanie stanowiska pod względem technicznym. My omówimy tutaj szatkownice elektryczne i ich wpływ na proces gotowania.

Szatkownice elektryczne – do czego przydadzą się w kuchni?

Jak wspominaliśmy powyżej, gotowanie może być niezwykle przyjemnie i stać się hobby. Powszechnie wiadomo, że pasja generuje wydatki, bowiem inwestujemy w nasz sprzęt. W przypadku gotowania i wszelakich kulinariów jest to inwestycja w sprzęt małego AGD. Garnki, patelnie, roboty kuchenne czy tytułowe szatkownice elektryczne.

Nieodłączną czynnością towarzyszącą gotowaniu, którą powtarzamy przy niemal każdej potrawie, jest krojenie warzyw lub owoców. „Pokrój cebulę na drobną kostkę…”, „następnie dodaj posiekane w plasterki ogórki…”, „rozgrzej na patelni starty na drobno czosnek…”. Krojenie, tarcie, siekanie – każdy, kto lubi gotować wykonuje te czynności niemal automatycznie. Niestety, zajmują one cenny czas, który wydłuża cały proces przygotowywania potrawy.

Na szczęście z pomocą przychodzi nam technologia w postaci szatkownicy elektrycznej. To niepozorne urządzenie w kilka chwil zamieni twardego, okrągłego pomidora w kupkę kostek o niemal identycznych wymiarach. Wyposażając swoją kuchnię w szatkownicę elektryczną, możesz raz na zawsze zapomnieć o wylewaniu łez podczas krojenia cebuli. Co więcej, oznacza to też koniec skaleczeń, o które bardzo łatwo w przypadku szybkiego krojenia warzyw.

Szatkownice elektryczne – na co zwracać uwagę?

Wiemy już, że szatkownice elektryczne to urządzenia, które mają za zadanie ułatwić nam pracę w kuchni i przyspieszyć proces gotowania. Ale jak znaleźć najlepsze tego typu urządzenie? Najważniejsze w szatkownicy elektrycznej są noże rozdrabniające. By służyła nam ona latami muszą być one wykonane z metalu odpornego na korozję, ze stali nierdzewnej lub aluminium. Istotna jest również moc naszej szatkownicy. Im większa, tym łatwiej poradzi sobie ona z najtwardszymi składnikami naszych dań. Warto również zwrócić uwagę na łatwość w czyszczeniu i możliwość mycia w zmywarce poszczególnych części wybranej przez nas szatkownicy.