Autorem wpisu jest: Temar
Wydawałoby się, że nie ma nic bardziej prozaicznego niż ser. A jednak bogactwo gatunków, smaków i właściwości sprawia, że sery są bardzo istotnym składnikiem naszego jadłospisu – od zwykłego plasterka na kanapce, po element wyszukanych sałatek. Z jednej strony to idealny dodatek do pizzy, z drugiej zaś składnik eleganckich desek serów, coraz bardziej popularnych w naszych restauracjach, a także domach.
Przyjrzyjmy się więc temu, co z pozoru zwyczajne, a co skrywa w sobie wiele tajemnic smaku i zapachu.
chevrette (kozi) – oryginalny holenderski ser twardy, kozi o delikatnym i łagodnym smaku, podaje się z pieczywem, na desce serowej, używa się do pizzy, zapiekanek, tostów. Jest bogatym źródłem białka, wapnia i magnezu – zawiera go w postaci najłatwiej przyswajalnej dla człowieka. Ser ten zawiera także witaminy z grupy B, beta-karoten. Doskonały dla alergików – nie wywołuje uczuleń. Zalecany jest również dla osób cierpiących na choroby układu krążenia np. nadciśnienie, ponieważ ma dużo mniej tłuszczu i soli niż inne sery.
cheddar – angielski ser półtwardy, dojrzewa od 4 do 24 miesięcy. Doskonały na deskę serową i do kanapek.
cheddar jacobean sage derby – angielski ser twardy z dodatkiem szałwii. Jego charakterystyczny smak i piękny kolor sprawiają, że jest doskonałym uzupełnieniem deski serowej.
don bernardo plata – hiszpański ser z mleka owczego, dojrzewa 6 miesięcy, doskonały składnik deski serowej.
edam z ostrymi przyprawami – holenderski ser półtwardy o ostrym, pikantnym smaku, doskonały jako składnik do sałatek oraz na deskę serową.
gouda – holenderski ser półtwardy o wyrazistym smaku, doskonały do sałatek, past serowych, gorących dań smażonych i zapiekanych. Ze względu na stopień dojrzałości można wyróżnić goudę młodą, łagodną i goudę bardzo dojrzałą – ser twardy o wyrazistym smaku. Ponadto gouda występuje również z dodatkami: kminkiem, czosnkiem, pieprzem.
grana padano – włoski ser twardy, wyśmienity do sałatek, sosów, makaronów. Nadaje się do tarcia.
greyerzer – szwajcarski ser twardy o słodkawo-orzechowym smaku. Doskonały na deskę serową, nadaje się do zapiekania i opiekania, znakomity składnik sosów oraz fondue.
maasdam – holenderski ser półtwardy o łagodnym, orzechowym smaku. Produkowany z mleka krowiego, jego cechą charakterystyczną jest duże oczkowanie. Świetnie nadaje się do kanapek, jako dodatek do sałatek oraz na deskę serową.
mimolette – holenderski ser półtwardy o owocowym aromacie i orzechowym smaku, dodaje się go do sałatek, dań smażonych i zapiekanych. Z powodu swojego atrakcyjnego koloru jest doskonałym uzupełnieniem deski serowej.
murcia al vino – hiszpański półtwardy ser z mleka koziego z dodatkiem czerwonego wina. Idealny na deskę serową, jako przekąska, oraz dodatek do kanapek.
old dutch master – holenderski ser twardy ekstra dojrzały, wyrazisty smak, doskonały jako przekąska, na deskę serową.
Strona tworzona przy współudziale firmy Temar, dystrybutora serów.