Autorem wpisu jest: Temar

Zadomowiły się u nas na dobre i dzisiaj już trudno sobie wyobrazić, że kiedyś mogło ich nie być. Podbiły serca smakoszy i kucharzy – można je wykorzystywać na dziesiątki sposobów – są świetnym dodatkiem do wina, nadają się na pasty, farsze, a także jako dodatki do zup i sosów. Czasami ich intensywny zapach może budzić pewne opory przed skosztowaniem, warto jednak podjąć wyzwanie, by odkryć cały wachlarz niepowtarzalnych smaków.

Sery z niebieską pleśnią zawdzęczają swój kolor rozwojowi wewątrz miąższu grzybem penicilium glaucum, którym spryskuje się rozdrobniony skrzep serowy. Uformowane sery dojrzewają w wilgotnych piwnicach, w których również nie brak odpowiednich bakterii. Aby mogły one dotrzeć do wnętrza, sery nakłuwa się metalowymi szpikulcami. Wszystkie sery niebieskie dojrzewają od środka na zewnątrz, co sprzyja równomiernemu rozmieszczeniu "żyłek" pleśni.

Sery te powstają zazwyczaj z mleka krowiego, chociaż bywają także produkowane z mleka koziego lub owczego. Zaliczane są do serów miękkich i charakteryzują się ostrym, pikantnym smakiem oraz wyrazistym zapachem.

blue cheese canzona – duński ser pleśniowy z niebieską pleśnią, doskonały na deskę serową, do sosów, farszów, sałatek, past serowych i na kanapki.

blue stilton – ser angielski z przerostem niebieskiej pleśni o specyficznym, intensywnym smaku. Doskonały na deskę serową, jako dodatek do sosów, sałatek i makaronów.

cambozola – ser pleśniowy z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni o łagodnym, śmietankowym smaku. Idealny jako składnik dań na zimno i na gorąco. Można stosować go także do kanapek i oczywiście na deskę serową.

castello blue – ser pleśniowy z niebieską i białą pleśnią. Ma łagodny smak i kremową konsystencję. Można go podawać z chlebem, krakersami, owocami lub bez dodatków. Nadaje pełnego i charakterystycznego smaku sosom i zapiekankom, można go używać do sporządzania dresingu sałatkowego. Doskonały do ziemniaków w mundurkach i pieczonego mięsa.

champignon – ser miękki z porostem pleśni białej, posiada pełny aromat i wyraźny smak. Podaje się go na desce serowej, świetny również do kanapek.

dorblu – ser pleśniowy z niebieską pleśnią, podaje się na desce serowej z innymi serami, doskonały jako zakąska, do kanapek lub tartinek koktajlowych. Świetny również do sałatek, farszów, sosów, zapiekanek oraz past serowych.

gorgonzola dolce – jeden z pierwszych w świecie serów z przerostem niebieskiej pleśni. Ser o kremowej konsystencji i łagodnym smaku. Podaje się ze świeżymi brzoskwiniami, gruszkami i bazylią. Można nadziewać nim figi, daktyle oraz suszone morele. Doskonały do sałatek, sosów oraz w zestawieniu ze stekami i ziemniakami w mundurkach.

le brin – oryginalny ser francuski z mleka koziego z porostem białej pleśni.

mirabo – ser miękki z porostem pleśni białej, o kremowo-śmietankowej konsystencji. Ma świeży, łagodny smak, można go podać na desce serowej, albo wykorzystać jako składnik sałatek, farszów (pierogi, strudle), sosów, zapiekanek, past serowych lub jako deser z owocami.

roquefort – francuski ser pleśniowy z mleka owczego. Z przerostem niebieskiej pleśni, o wyraźnym, słonym i pikantnym smaku. Jego miąższ jest wilgotny i kruchy. Dojrzewa naturalnie przez 3 miesiące w wapiennych jaskiniach, w których niebieska pleśń występuje w powietrzu. Doskonały na deskę serową, można nim nadziewać suszone morele i wykorzystać do past koktajlowych. Znakomity dodatek do sosów, zup, tostów, tart, makaronów i sałatek.

rougette – ser miękki z porostem pleśni różowej. Skórka nadaje mu charakterystyczny, pikantny smak. Doskonały zarówno jako deser z owocami, składnik sałatek, jak również do przyrządzania na gorąco (np. zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami), idelany na deskę serową.

tort "brie de lux" – ser miękki z porostem pleśni białej, doskonały na deskę serową, nadaje się do kanapek, farszów, sałatek i zapiekanek.

tort "montagnolo" – ser pleśniowy z niebieską pleśnią, podaje się na desce z innymi serami lub jako zakąskę na kanapkach lub tartinkach koktajlowych. Doskonały do sałatek, farszów, sosów, zapiekanek, past serowych lub jako deser z owocami.

Storna przygotowana przy współudziale firmy TEMAR – dystrybutora serów.