Ser to jeden z podstawowych składników codziennej diety. Na świecie istnieje obecnie wiele jego gatunków. Zróżnicowanie smaków, kolorów i konsystencji sprawia, że niełatwo wybrać ten ulubiony. Nie zawsze też udaje się znaleźć ser najlepszej jakości. Oto kilka porad, jak kupić ser idealny dla całej rodziny.

Ser to świetne źródło białka i wapnia, dlatego powinno się go jeść jak najczęściej. W Polsce produkuje się około 90 odmian sera, we Francji nawet 500. Ojczyzny sera to także Szwajcaria i Holandia. Sery zwłaszcza te żółte i nietłuste to także jeden z elementów dopuszczalnych w dietach, obok np. jogurtu naturalnego, chudej wędliny czy warzyw. Duży wybór gatunków i smaków serów sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie, a ser znajdzie zastosowanie w wielu różnych sytuacjach. Według producenta serów Maduro do najpopularniejszych gatunków sera w Polsce należą Mozzarella, Cheddar, Emmentaler czy Maasdamer. Co je odróżnia? Ten pierwszy ma delikatny, lekko kremowy smak i będzie idealny dla osób, które poszukują sera, jako dodatku np. do sałatki, a także dań kuchni włoskiej. Cheddar sprawia z kolei wrażenie lekko ostrego. Ma charakterystyczny kwaskowaty smak o aromacie orzechowym. Charakteryzuje się delikatnie pomarańczową barwą, przez co świetnie sprawdzi się jako dekoracja albo składnik np. koreczków. Emmentaler to jasnożółty ser, o mlecznym i lekko słodkim smaku, który zadowoli przede wszystkim zwolenników serów z niewielkimi dziurami. Doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek, sosów, zapiekanek oraz pizzy, ale dzięki twardej konsystencji również do mięsa i zup. Ser Maasdamer charakteryzuje się dużymi dziurami oraz sprężystym, lekko wilgotnym miąższem i idealnie nadaje się do kanapek i sałatek, jak również na grilla, a jego charakterystyczny wygląd sprawia, że doskonale prezentuje się serwowany na desce serów.

Wybór odpowiedniego sera, który zaspokoi nasze gusta to jednak jeszcze nie wszystko. Liczy się również świetna jakość. Niestety wiele wyrobów tylko udaje ser. Często w sklepach znajdziemy produkty jedynie seropodobne, pełne ulepszaczy, barwników i konserwantów. Czym kierować się, żeby wybrać dobry jakościowo ser?

Po pierwsze trzeba uważać na sztuczki stosowane w sklepach. Przykładowo produkt określany jako ser typu gouda to zupełnie nie to samo co gouda i zazwyczaj oznacza podróbkę. Należy także zwrócić uwagę na to, czy w nazwie w ogóle występuje słowo ser, gdyż często w celu obejścia przepisów, co do jakości producenci stosują inne nazwy, jak kostka topiona czy plasterki serowe. Przed zakupem danego sera powinno się także sprawdzić skład produktu. Im mniej składników, tym lepiej. Szczególną uwagę trzeba zwracać na jakość żółtych serów odtłuszczonych. Do większości z nich dodaje się tłuszcz roślinny, który zupełnie zmienia smak i strukturę sera. Podejrzenia powinien też wzbudzić zbyt długi termin przydatności sera do spożycia, gdyż oznacza zapewne, że ser jest nafaszerowany konserwantami.

Jeśli na opakowaniu sera znajduje się znaczek elipsy z 8-cyfrowym numerem identyfikacyjnym mleczarni, znakiem PL oraz WE to jest to dobry znak, gdyż świadczy o tym, że produkt pochodzi z mleczarni podlegającej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Ważnym wyznacznikiem sera dobrego jakościowo jest też wygląd i rozmieszczenie dziur. W serach twardych powinny owalne lub podłużne, rozmieszczone regularnie i niezbyt gęsto, a w serach miękkich dopuszcza się tylko pojedyncze oczka. Trzeba również pamiętać, że idealny ser żółty nie powinien się kruszyć, a pokrojony w plastry – sklejać. Jeśli tak się dzieje to świadczy to o niezbyt dobrej jakości.