Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Rodzaj małży o nieregularnej, masywnej muszli obejmujący około stu gatunków, mierzą 7-10 cm długości, nieliczne dochodzą aż do 40 cm, żyją około 30 lat. Tworzą ławice na przybrzeżnych skałach ciepłych umiarkowanych mórz, ale dzisiaj ostrygi są już właściwie zwierzętami hodowlanymi.
Można je przechowywać w lodówce (do tygodnia), na godzinę przed podaniem należy otworzyć skorupki. Podaje się je się na dużym półmisku, otoczone lodem, najlepiej w otwartych muszlach. Na stole powinny się także znaleźć: chleb, masło i ćwiartki cytryny. Można skropić ostrygę sokiem z cytryny. Są dwa sposoby spożywania ostryg – pierwszy wymaga jednak pewnej wprawy: należy wciągnąć ją wraz z płynem znajdującym się w muszli. Pamiętajmy, że nie wypada przy tym siorbać. Łatwiejszym sposobem jest zjedzenie ostrygi przy pomocy specjalnej łyżki.