Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Oliwa należy do najstarszych znanych nam produktów użytkowych, a zarazem od wieków przypisuje jej się także wiele symboli. Była niegdyś środkiem płatniczym, używa się jej podczas polerowania diamentów, jest doskonałym kosmetykiem. Niebagatelną rolę odegrała także w "Biblii". Bo któż z nas nie zna ewangelii o potopie i słowa oznajmiające jego koniec „ wypuścił z arki gołębicę i ta wróciła do niego pod wieczór, niosąc w dziobie świeży listek z drzewa oliwnego. Poznał więc Noe, że woda na ziemi opadła." (Księga Rodzaju, 8, 10-11). Oliwę składano w ofierze starożytnym bogom, po wyrgranych bitwach lub igrzyskach nakładano zwycięzcom wieńce z gałązek oliwnych, zaś w średniowieczu namaszczano oliwą władców.

Drzewo oliwkowe od wieków było symbolem zamożności, a gałązka oliwna symbolem pokoju i pojednania. Warto także nadmienić, że drzewa oliwne (Olea europaea) są długowieczne i mogą dożyć nawet 1000 lat. Jego gruby, niski pień jest niemal zupełnie odporny na próchnienie. Po zasadzeniu owoce pojawiają się dopiero po siedmiu latach, a okres największej płodności rozpoczyna się po 20 latach i trwa przez następne 130 lat.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że oliwa z oliwek jest niczym innym jak sokiem wyciśniętym z owoców. Najlepsza jest wtedy, gdy owoce zbierane są ręcznie i tłoczone nie później niż dobę po zerwaniu. Do wyprodukowania jednego litra oliwy zużywa się średnio około 7 kg. oliwek. Gama barw oliwy z oliwek zaczyna się od jasnej zieleni, przechodzi przez kolor słomkowy, złoty, żółty aż do barwy miodowej. Badając walory zapachowe możemy wyczuć poza oczywiście oliwką, nuty owocowe, zapach zielonych roślin, trawy a nawet liści.

Zdrowie wyciśnięte z oliwek
Badania naukowe dowodzą, że oliwa z oliwek jest przede wszystkim prawdziwą skarbnicą, która wpływa znacząco na zdrowie naszego organizmu. To ona jest źródłem przeciwutleniaczy, które odpowiadają za hamowanie procesu starzenia się komórek czy nawet ograniczają ryzyko zachorowania chociażby na niektóre nowotwory.
Spożywając często oliwę z oliwek, dostarczymy swojemu organizmowi kwasy omega-6 i omega-3, które stymulują prawidłowy rozwój mózgu, układu nerwowego i siatkówki u dzieci. Oliwa z oliwek ma także dobroczynny wpływ w przypadku zaburzeń trawienia i występowania kamieni żółciowych. Ponadto ma bardzo małe ilości kwasów nasyconych (kwasy te są główną przyczyną wzrostu poziomu cholesterolu we krwi) a dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają ograniczyć ilość złego cholesterolu, nie obniżając przy tym poziomu dobrego.

Jak przechowywać
Mimo, że oliwa pochodzi z krajów, w których jest bardzo duże nasłonecznienie i wysokie temperatury sama oliwa nie przepada za nimi. Promieniowanie słoneczne jej szkodzi, gdyż utleniają się cenne odżywcze składniki i pogarszają walory smakowe a podwyższona temperatura powoduje, że oliwa może zacząć się psuć. Źle przechowywana jełczeje i nie nadaje się do spożycia. Oliwę z oliwek szczególnie tę z pierwszego tłoczenia na zimno (extra vergine), należy przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od źródeł światła w szczelnie zamkniętej butelce najlepiej z ciemnego szkła.