Coraz częściej w swojej kuchni sięgamy po oleje i oliwy, które są świetnym zamiennikiem dla tłuszczy zwierzęcych. Oleje wzbogacają dania nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, ale przede wszystkim właściwościom korzystnie wpływającym na nasze zdrowie.
Jednym z takich olejów jest olej konopny, który w ostatnim czasie coraz bardziej zyskuje na popularności.
Co kryje w sobie olej konopny?
Olej z konopii siewnej jest niezwykle zdrowym tłuszczem. W swoim składzie posiada wysokie stężenie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych — tj. omega-3 (wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych, wzmacniają kondycję skóry i włosów) omega-6 (wspomagają gojenie ran i wspierają pracę nerek i wątroby) oraz omega-9 (zapobiega miażdżycy i obniża cholesterol). Oprócz kwasów tłuszczowych, olej konopny zawiera wiele cennych witamin i minerałów, między innymi witaminę A wpływającą na poprawę wzroku czy skóry, witaminę E, która wspiera aktywność kwasów omega-3, czy minerały jak magnez i cynk.
Olej konopny w kuchni
Podobnie jak inne oleje, olej konopny świetnie przydaje się w kuchni. Jego ciekawy, orzechowy smak wzbogaci wiele potraw. Ważne, aby pamiętać o tym, że jest to olej tłoczony na zimno, co oznacza, że może być stosowany wyłącznie na zimno. Nie zaleca się go podgrzewać czy używać do smażenia. Olej nie dość, że szybko się przypali, to straci swoje cenne właściwości. Nie zaszkodzi jednak, jeśli dodasz go do lekko podgrzanych dań.
Jak stosować olej konopny w kuchni?
Aby jak najlepiej wykorzystać dobroczynne składniki oleju, warto zastosować go jako dodatek do potraw. Śmiało można przyrządzić na jego bazie dressing do sałatek, dodając do niego sok z cytryny i musztardę. Taki sos z pewnością wzbogaci smak każdej potrawy! Jeśli lubisz pić na śniadanie smoothie, to możesz dodać do niego łyżkę oleju, który wzmocni dobroczynne działanie koktajlu oraz nada ciekawej, aksamitnej konsystencji. Olej konopny jest idealną bazą do przygotowania pesto, które wykorzystać możesz do dań z makaronem. Olej z konopii siewnej świetnie sprawdzi się także do dekoracji zup krem, jak i dla podkręcenia ich smaku.
Jaki olej konopny wybrać?
Chcąc cieszyć się dobrej jakości olejem konopnym, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Po pierwsze olej musi być tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczony — taki posiada najwięcej właściwości. Ważne jest, aby w momencie kupna, olej był zimny i przechowywany w ciemnej butelce. W przeciwnym wypadku — przez różnicę temperatur i światło słoneczne, może stracić swoje wyjątkowe składniki.
Olej konopny warto mieć w swojej kuchni. Dodawanie go do potraw nie tylko wzbogaci ich smak, ale także wpłynie korzystnie na nasz organizm i poprawę samopoczucia.