Wina zrobione z odmiany muscat kojarzą się głównie ze słodkimi trunkami. I owszem – duża ilość win muscat faktycznie jest słodka, jednak ten szczep doskonale sprawdza się także w wielu innych odsłonach.

Muscat w klasycznym, słodkim wydaniu

Rodzina szczepów muscat liczy aż 200 członków – tyle odmian muscata spotyka się na świecie, a każda z nich jest nieco inna. Mimo ogromnej różnorodności, przez tysiące lat (wina z muscata miała pić Kleopatra) zaledwie kilka z nich osiągnęło status szeroko używanych przez winogrodników odmian. Są to:

– Muscat Blanc à Petits Grains

– Muscat aleksandryjski

– Muscat Ottonel

Pierwszy z nich – nazywany inaczej Muscat Blanc – uznawany jest za lidera rodziny. Tej odmiany muscata uprawia się najwięcej i spotkać go można w przeróżnych trunkach. Jednym z najpopularniejszych win z tego szczepu jest włoskie, musujące i niezwykle subtelne Moscato d’Asti. To słodkie piemonckie wino, zawierające bardzo małe ilości alkoholu, doskonale sprawdzi się do lekkich dań, a także spożywane samodzielne.

Jednym z ciekawszych, słodkich win z tej odmiany jest francuski Muscat Beaumes de Venise AOC. To wyjątkowe, szlachetne wino doux de naturel wzmacniane jest do 15% alkoholu, a zawartość cukru resztkowego oscyluje w granicach 100g / litr. Charakteryzuje się pięknym, złotym kolorem oraz aromatami owoców tropikalnych i miodu. Równie znaną francuską propozycją jest Muscat de Rivesaltes AOC, jednak często jest to kupaż muscat blanc i muscata aleksandryjskiego.

Muscat występuje także w innych, słodkich winach – np. australijskim Liqueur Muscat, czy sławnym, węgierskim tokaju. Wśród trunków słodkich na szczególną uwagę zasługuje włoskie Zibibbo di Pantalera – to rzadkie, białe, słodkie wino produkowane jest na sycylijskiej wyspie Pantalera z odmiany muscat aleksandryjski. Winogrona przed fermentacją są podsuszane, przez co to wino jest niezwykle wyraziste.

Muscat podany w nieco bardziej wytrawnym stylu

Tak, jak już wspominaliśmy, wina stworzone z odmiany muscat nie muszą być słodkie. Co prawda wytrawnych propozycji jest dużo mniej, jednak zdecydowanie warto zwrócić na nie uwagę, by poszerzyć swoje horyzonty smakowe. Tym bardziej że niezwykłe, bogate aromaty muscata sprawiają, że trunki te są bardzo ciekawe i daleko im od prostych, banalnych win.

Ciekawą, półwytrawną propozycją, jest produkowane w dolinie Rodanu, francuskie Clairette de Die. To musujące, białe wino, zwykle skomponowane z odmian muscat blanc z dodatkiem szczepu clairette, charakteryzuje się nutami brzoskwiń i moreli. To świetna alternatywa dla klasycznych win musujących.

Poszukując doskonałego, wytrawnego muscata, warto pozostać we Francji. Alzackie wina prdukowane ze szczepu Muscat Ottonel uważane są za jedne z najlepszych w swojej klasie. Co więcej, winogrona muscat wykorzystywane są w kupażach z rieslingiem do produkcji najlepszych win z tego rejonu, oznaczonych jako Grand Cru.

Muscat jest niezwykle popularną odmianą, którą znajdziemy w wielu wybitnych winach z całego świata. Co prawda wciąż dominuje w składzie trunków słodkich, jednak cierpliwy amator znajdzie też wybitne, nieco bardziej wytrawne propozycje.

Kwiatowe i owocowe, mocne nuty obecne w odmianie muscat sprawiają, że wina te odnajdą się doskonale w towarzystwie wyrazistych dań – np. kuchni azjatyckiej. Słodkie muscaty będą natomiast świetnym dodatkiem do deserów, a także do słonych przekąsek i serów pleśniowych.