Z jakim krajem kulinarnie skojarzysz takie produkty jak: bagietki, croissanty, sery, wina, żabie udka? Oczywiście z kuchnią francuską! Kuchnia francuska to miejsce, w którym roi się od kolorowych, niekiedy zaskakujących smaków.
To przede wszystkim raj dla koneserów win i serów. Dzisiaj zapraszamy Cię do krótkiej wędrówki po historii i ciekawostkach o tradycjach związanych z produktami oraz daniami prosto z tego miejsca w Europie.
Petit déjeuner czyli poranna chwila spokoju
Francuskie śniadanie jest wyjątkowo proste, słodkie i niewielkie – rogalik w towarzystwie kawy i soku z pomarańczy. Francuzi w porze porannej cieszą się lekkimi potrawami m.in. croissantami oraz bagietkami, do których podawane są konfitury oraz masło. Słoną wersją śniadania są zazwyczaj omlety francuskie, czyli wybełtane jajka wrzucone na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem.
Produkty regionalne
Do francuskich produktów regionalnych można zaliczyć sery, które są gratką dla prawdziwych koneserów. Najbardziej znanym jest ser brie — jego nazwa związana jest z miejscowością, z której pochodzi. Powstaje z niepasteryzowanego mleka krowiego, a wyróżnia go biała skórka powstająca w procesie dojrzewania. Drugim znanym francuskim serem jest camembert, czyli ser powstający w podobnym procesie do brie. Charakteryzuje się powłoką z białej pleśni i miękką konsystencją w środku. Mimo sporego podobieństwa, sery posiadają wiele różnic smakowych, a Francuzi uznają ser brie jako ojca camemberta.
Tradycyjnymi produktami regionalnymi są również francuskie wina – punkt odniesienia dla wielu koneserów winnych. Dzięki swojemu położeniu Francja posiada winnice w wielu regionach. Najważniejszym regionem winnym jest Burgundia, gdzie produkuje się jedne z najlepszych win świata. Najdroższym winem francuskim jest natomiast Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru, którego cena dochodzi do zawrotnej sumy 78 tysięcy złotych za butelkę 0,75L.
Jednym z najbardziej kontrowersyjnych oraz najdroższych produktów francuskich jest foie grass, czyli Pasztet strasburski. Zrobiony jest ze stłuszczonych kaczych i gęsich wątróbek. Metody wytwarzania tego produktu są tak nietypowe, że dla wielu osób wręcz skrajne i niehumanitarne. Produkcja tego pasztetu jest zakazana min. w Polsce, Czechach, Danii, Niemczech i Norwegii.
Popularne dania prosto z Francji
Zupa cebulowa! Powstała w gospodach wokół paryskich hal targowych, gdzie ludzie rozgrzewali się nią w chłodne dni. Do przygotowania potrawy potrzebna jest duża ilość pokrojonej cebuli, która zalewana jest bulionem, a następnie serwowana z serem na wierzchu oraz grzanką.
Żabie udka – przysmak, z którym wiążę się ciekawa historia. W XII wieku mnisi zostali zmuszeni do zrezygnowania z jedzenia mięsa z powodu ich sporych rozmiarów. Przebiegle zakwalifikowali więc żaby jako ryby, aby obejść zakaz i wciąż cieszyć się smakiem mięsa. Mięso z żab jest delikatne i w połączeniu z odpowiednimi przyprawami, tworzy pyszne danie.
Ślimaki są jednym z tych dań, po które turyści sięgają z największą ciekawością. Tradycja jedzenia ślimaków sięga podobno tysiąca lat, ale spopularyzowanie tego dania nastąpiło dopiero w XIX wieku przez ojca kuchni francuskiej Marie Antoine’a Carême’a. Najpopularniejszą metodą jest przyrządzenie ślimaków z masłem czosnkowo-ziołowym.
Desery francuskie
Francja jest miejscem, które słynie nie tylko z win czy serów, ale również z świetnych wypieków oraz deserów.
Ciasto francuskie zostało spopularyzowane na całym świecie, ze względu na swoją lekką strukturę oraz maślany smak. Sam proces przygotowania jest szalenie czasochłonny i wymaga powtórnego składania i wałkowania – w klasycznej wersji w sześciu etapach oddzielonych od siebie kilkoma godzinami.
Popularne są również makaroniki francuskie. Historia makaroników rozpoczyna się od znanych z uprawy migdałów terenów Włoch. Początkowo makaroniki były pokarmem ludzi ubogich, z czasem jednak ich wspaniały smak poznali i docenili również zamożniejsi mieszkańcy Francji. Do ich produkcji wykorzystuje się wspomniane wcześniej migdały, które nadają charakterystyczny smak i aromat.
Crème brûlée, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy – spalony krem, to wyjątkowy deser zrobiony na bazie jajek i śmietanki. Jest to rodzaj deseru, który najlepiej smakuje na zimno, lecz jego powierzchnia powinna być gorąca i karmelizowana – do czego służy specjalny palnik.
Francuzi przekształcili zwykłe jedzenie w sztukę, której ciężko dorównać. Ilość pracy włożonej w każde danie jest godne podziwu. To oczywiście niektóre z licznych dań oraz produktów Francji. Polecamy kilkudniowy wyjazd w tę część Europy każdemu, kto jest fanem poznawania nowych i niecodziennych smaków.