Każda kuchnia, oprócz w pełni funkcjonalnego wyposażenia, musi zawierać sprzęt, który umożliwi wykonywanie smacznych potraw.

Jednym z tych elementów, są garnki. Istnieją różne wzory i formy garnków. Możemy podzielić je również ze względu na materiał wykonania. Stale poddawane są wysokim temperaturom, ważne więc, aby nie tylko zachwycały swoim pięknym designem, ale były również odporne i wytrzymałe.

Inwestycja w solidny i profesjonalny zestaw garnków, może okazać się gwarancją wieloletniego zadowolenia z użytkowania. Podpowiadamy jak wybrać garnki i co jest ważnym czynnikiem przy ich kupnie.

Kuchenki, które możemy wyróżnić na rynku to gazowe, elektryczne oraz płyty indukcyjne. Istnieją również gazowo-elektryczne. O ile inne modele nie będą sprawiały większych kłopotów przy wyborze garnków, o tyle należy pamiętać, że posiadając płytę indukcyjną musimy liczyć się z tym, że garnki muszą być do niej przystosowane.

Nie ma się czym martwić, ponieważ większość garnków, dostępnych na rynku, oferuje możliwość przygotowania dań również na takiej kuchence.

Jak kupić garnki?

Pokrótce opiszemy teraz rodzaje materiałów, z których wykonane są garnki i postaramy się wymienić ich wady i zalety, które rozwieją wątpliwości co do ich zakupu, albo chociaż ułatwią optymalny wybór.

Garnki ze stali nierdzewnej

To zdecydowanie najpopularniejszy wybór na rynku. Cechują się wysoką wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Za sprawą powłoki, są również odporne na korozje oraz łatwe w czyszczeniu. Ich popularność sprawia, że znajdziemy wszystkie typy tych garnków, od tych do gotowania, po te do gotowania dań na parze czy całe zestawy. O czym warto pamiętać decydując się na ten wybór? Najlepszy wyborem będą naczynie z grubym, potrójnym dnem. Dzięki temu potrawy będą ciepłe jeszcze przez długi czas po zaprzestaniu gotowania i istnieje bardzo małe prawdopodobieństwo , że coś się przypali. Zwróćmy też uwagę na skład stali. Dobrej jakości garnki ze stali nierdzewnej, zwykle mają oznaczenie 18/10 lub 18/0. Takie garnki, znajdziesz tu: https://www.euro.com.pl/garnki.bhtml

Aluminiowe garnki

Cechą charakterystyczną aluminiowych garnków jest to, że nagrzewają się 16 razy szybciej niż ich poprzednik ze stali. Są niezwykle lekkie i przystępne cenowo. Uważa się jednak, że są szkodliwe, za sprawą uwalnia się aluminium podczas gotowania. Dobrym rozwiązaniem będzie skorzystanie z garnków, stworzonych z utlenionego aluminium, które jest znacznie bezpieczniejsze dla naszego zdrowia.

Garnki ceramiczne

Ceramika, pozwala na przygotowanie dań przy użyciu małej ilości tłuszczu. Jest odpowiednim wyborem dla alergików, ponieważ materiał ten, nie wchodzi w kontakt z żywnością. Garnki tego typu nie są jednak odporne na bardzo wysokie temperatury i są mało odporne na zarysowania.

Miedziane garnki

Zachwycają swoim obłędnym wyglądem. Miedź szybko reaguje na zamiany temperatury, co jest ważne podczas gotowania skomplikowanych dań. Szybko się nagrzewają i są łatwe w pielęgnacji. Za garnki tego typu jednak należy sporo zapłacić, jednak wynagradza to ich niewątpliwie piękny design.

Garnki ze szkła

To dość innowacyjne rozwiązanie, jest bardzo dobry sposobem, na gotowanie potraw alergikom. Potrawy przygotowane za pomocą tych naczyń, są zwykle naturalnie aromatyczne, ponieważ szkło nie chłonie zapachów, tłuszczu czy barwników. Te garnki, zrobione są z żaroodpornego szkła, co czyni je odporne nawet na wysokie temperatury. Ich minusem jest szybka utrata ciepła.

Garnki z żeliwa

Ostatni typ, który opiszemy umożliwiają przygotowanie potraw bez dodatku tłuszczu, co z pewnością ucieszy wszystkich fanów zdrowego żywienia. Długo zachowują ciepło i szybko się nagrzewają. Dzięki wysokiej temperaturze, którą uzyskują garnki stworzone z tego materiału, możliwe jest bardzo szybkie przygotowanie dań.

Jak kupić garnki - powłoka

Powłoka, którą pokryte jest wnętrze naczynia, powoduje nieprzywieranie pokarmu do powierzchni oraz umożliwia łatwe mycie po zakończeniu przygotowania posiłku. Nie wszystkie garnki jednak, mogą pochwalić się obecnością powłoki. Nie znajdziemy jej w garnkach żeliwnych, szklanych i ze stali nierdzewnej. Dobrej jakości garnki, również z powłoką, znajdziesz tu: https://www.euro.com.pl/garnki,_Tefal.bhtml

Jakie typy powłok wyróżniamy?

  • powłoka teflonowa,
  • powłoka tytanowa,
  • powłoka marmurowa.

Ogólnie rzecz biorąc każda z powłok, powoduje mniejsze ryzyko przypalenia potraw i umożliwia ich zdrowsze przyrządzanie, przy obecności małej ilości tłuszczu.
Należy uważać na to, aby pod żadnym pozorem nie przygotowywać posiłków z uszkodzoną powłoką. Może to sprawić, że szkodliwe związki chemiczne mogą przedostać się do pokarmu, więc najlepszą opcją będzie pozbycie się takiego naczynia.

Jak wybrać garnki - na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę?

Spośród ważnych czynników na które powinniśmy zwrócić uwagę to czy garnki dostosowane są do potrzeb naszej kuchenki, grubość dna garnków, wszelkie oznaczenia i atesty, które potwierdzają wysoką jakość naczyń, wygodę użytkowania – czyli czy pokrywka i uchwyty spełniają nasze oczekiwania.