Nadszedł ten moment — wyczekany ekspres stanął dumnie w Waszej kuchni, dzielnie przygotowując kawę. Aby jego użytkowanie było możliwie najprzyjemniejsze i bezawaryjne trzeba nauczyć się odpowiednio o niego dbać. Jakie są najważniejsze elementy czyszczenia, na które należy zwrócić uwagę przy konserwacji ekspresu, aby służył nam przez lata?
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Przede wszystkim przyjmijmy zasadę, że lepiej zapobiegać niż leczyć i wdróżmy rutynę czyszczenia ekspresu do naszej codziennej listy zadań. Jeśli macie ekspres automatyczny, najprawdopodobniej sam poinformuje Was o konieczności gruntownego czyszczenia, ale oprócz tego warto wykonywać także proste, codzienne zabiegi pielęgnacyjne.
Niezależnie od tego czy macie ekspres automatyczny czy manualny warto po każdym dniu robienia kawy czyścić tackę i grupę spieniającą mleko. Ekspresy przelewowe są najmniej problematyczne i wystarczy pamiętać, aby wyrzucić zużyty filtr z kawą. Natomiast jeśli nie jesteście jeszcze szczęśliwymi posiadaczami maszyny do kawy, sprawdźcie ekspresy do kawy na Coffeedesk.pl!
Czyszczenie bloku zaparzającego
Ekspresy ciśnieniowe automatyczne posiadają funkcje przypominania nam o wyczyszczeniu grupy zaparzającej, ale warto jest wybrać sobie jeden stały dzień w miesiącu, w którym poświęcimy chwilę na czyszczenie ekspresu. Warto pamiętać o tym, aby do konserwacji ekspresu używam produktów zalecanych przez danego producenta ekspresu.
Czyszczenie grupy spieniającej mleko
Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ekspresu wyposażonego w spieniacz do mleka, to w nawyk powinno nam wejść każdorazowe przecieranie dyszy spieniającej po zaparzeniu kawy z mlekiem (chyba, że nasz ekspres posiada funkcje automatycznego czyszczenia). Po każdym dniu należy przepłukać system spieniający mleko, a co kilka tygodni wyczyścić ją specjalnym płynem zalecanym przez producenta Waszego ekspresu.
Filtrowanie wody
Kamień to jeden z największych wrogów naszych sprzętów kuchennych, nie wyłączając ekspresu do kawy. Dlatego parząc kawę pamiętajcie o tym, aby używać wyłącznie filtrowanej wody. Do ekspresów przelewowych i manualnych wystarczy woda z dzbanka z filtrem. Ekspresy automatyczne posiadają wbudowaną filtrację wody — wystarczy pamiętać o regularnej wymianie filtrów, o której przypomni ekspres.
Odkamienianie
Nawet filtracja wody nie zapobiega w stu procentach odkładaniu się minerałów na elementach zamarzających. Dlatego należy pamiętać o regularnym odkamienianiu ekspresu. Do ekspresów przelewowych możemy użyć specjalnego płynu przynajmniej raz na kilka tygodni. Ekspresy automatyczne przypomną Wam o konieczności przeprowadzenia odkamieniania i przeprowadzą przez cały proces.