Autorem wpisu jest: Barbara Kolenda
Raki morskie z rzędu dziesięcionogów, pokrojem przypominają raka rzecznego, ale są zdecydowanie od niego większe. Waga homara może dochodzić do 11 kg. Homary podawane są na zimno i na gorąco. Najczęściej serwuje się je rozcięte wzdłuż tułowia, by łatwiej można było dostać się do mięsa, które wybieramy z okolic ogona dwuzębnym widelcem. Specjalne szczypce służą do rozgniecenia kleszczy, w których także znajduje się bardzo smaczne mięso, które najlepiej jest wyssać. Resztę mięsa jemy palcami, widelcem albo łyżką. Jeśli homara podano w całości, a nie mamy do dyspozycji szczypiec, jedną ręką przytrzymujemy skorupę na talerzu, drugą oddzielamy odnóża od tułowia, łamiemy i wysysamy zawartość. Oczywiście, konieczne będą miseczki z wodą do opłukania rąk lub ręczniki.