Wpis, który będzie tak dobry jak ciągnący się ser. Dlaczego? Bo będzie o serach! Na świecie produkuje się ok. 4 tysięcy rodzajów sera. My postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej tym najbardziej popularnym i dowiedzieć się o nich jak najwięcej!
Mozzarella
Zacznijmy od klasyka, bez którego żadna pizza nie byłaby tak wyjątkowa. Czym jest ten wyjątkowy ser? To tłusty, biały ser o włoskich korzeniach, a dokładniej z regionu Kampania. Oryginalnie wykonywany z mleka bawolic — w sklepach można znaleźć go pod nazwą „mozzarella di bufala”. Coraz częściej produkowany jest też z mleka krowiego, ze względu na wzrost popularności. Jego smak jest mleczny, delikatny, o lekko kwaskowatym posmaku. Idealnie nadaje się na pizzę — świetnie ciągnie się po roztopieniu.
Brie
To ser, który nazywany jest królem francuskich serów i ulubieńcem francuskich królów! Dlaczego? Ze względu na swoją historię, która sięga kilkuset lat. Sam ser pochodzi z historycznego regionu Brie. To półmiękki, pleśniowy ser, wytwarzany z krowiego mleka. Najczęściej spotykany pod postacią trójkąta. Na półkach sklepowych znaleźć można wiele rodzajów tego sera — podwójnie lub potrójnie śmietankowy, doprawiony ziołami, orzechami lub grzybami. Świetnie pasuje do propozycji podania z białym winem i bagietką — idealnie na francuski wieczór!
Rokpol
Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Nasz polski ser pleśniowy. Wzorowany na francuski „Roquefort”. Podobnie jak on, rokpol posiada charakterystyczne zielono-niebieskie żyłki, które przenikają kremowy miąższ. Ma kształt ściętego walca. Świetnie nadaje się jako dodatek do sosów czy dań makaronowych. Znaleźć można kilka jego odmian – m.in niebieski, perłowy, turkusowy czy złocisty.
Ser kozi
Kolejny znany i lubiany ser, wytwarzany z mleka koziego. We Francji występuje aż 120 gatunków tego sera. W smaku jest bardzo wyrazisty. Charakteryzuje się ostrością i cierpkością. Jednym z przykładów sera koziego jest norweski ser „Brunost”, który odznacza się swoim karmelowym posmakiem oraz jasnobrązowym kolorem.
Parmezan
Twardy ser, produkowany z mleka krowiego. Ceniony za swój pikantny smak. Jego miąższ jest bardzo twardy, ziarnisty oraz jasnożółty, co jest wynikiem leżakowania w solance. Dojrzewa od roku do trzech lat. Zazwyczaj stosowany jako dodatek do makaronów, zup czy sałatek. Zazwyczaj podawany w formie utartej.
Feta
Grecki, tradycyjny ser, który podbił kubki smakowe wielu smakoszy. Jaki jest? Idealnie kremowy w smaku, kruchy i słony. Od wieków produkowany zgodnie z grecką recepturą, która została zastrzeżona. Ser owczy jest podstawą fety. Czasem przy produkcji dodaje się mleka koziego, dla podbicia smaku. Sam ser feta świetnie nada się jako dodatek do sałatek, zwłaszcza tych ze świeżymi warzywami!
Mamy nadzieję, że poznaliście kilka ciekawostek na temat Waszych ulubionych serów. Mimo że gatunków serów jest o wiele więcej, my postanowiliśmy przybliżyć Wam te, które w naszym kraju cieszą się największą popularnością!