Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez znajdujących się w niej garnków. To w nich przygotowujemy czy odgrzewamy potrawy a także przechowujemy je do następnego posiłku. Klasyczny garnek posiada dwoje uszu i pokrywkę, jednak postęp technologiczny dotknął nawet tak konserwatywną dziedzinę jak naczynia kuchenne.
Pojawiły się nowe materiały i nowe funkcjonalności, związane choćby z coraz powszechniejszym stosowaniem kuchenek indukcyjnych. Jakie garnki można najczęściej spotkać w naszych kuchniach?
- Garnki emaliowane
-
Garnki ze stali nierdzewnej
-
Garnki żeliwne
-
Garnki aluminiowe
- Garnki do indukcji
Garnki emaliowane
Chyba każdy pamięta, jak w kuchniach królowały garnki emaliowane. Miały one bardzo połyskującą powierzchnię, którą stanowiła warstwa emalii naniesiona na stalowy korpus. Emalia to w istocie bardzo drobno sproszkowane szkło, materiał ten jest odporny na kwas zawarty w niektórych potrawach, nie powoduje reakcji alergicznych i nie wchodzi w reakcję z produktami żywnościowymi. Wykonane z tego materiału garnki cechują się dużą wszechstronnością – mogą być bez problemu stosowane w piekarniku, jednak trzeba pamiętać, iż emalia jest mało odporna na gwałtowne zmiany temperatury.
Garnki ze stali nierdzewnej
Garnki ze stali nierdzewnej, jedne z wielu, jakie ma w swej ofercie sklep z garnkami europ24.pl, mają elegancki, designerski wygląd. Są one bardzo trwałe, posiadają dużą odporność na zmiany temperatury, Nie wchodzą również w reakcję z gotowaną w nich żywnością, zapewniając świetną jakość przygotowanej potrawy. Garnki ze stali nierdzewnej są bardzo łatwe w czyszczeniu – resztki żywności bez problemu można usunąć zwykłą gąbką do zmywania. Można je stosować niemal na każdego rodzaju kuchence, producenci odradzają jednak gotowanie na nich takich potraw, jak bigos czy kwaśnica.
Garnki żeliwne
Pierwsze skojarzenie, jakie nasuwa się każdemu na myśl o garnkach żeliwnych, jest ich duży ciężar. I rzeczywiście, są to naczynia bardzo masywne, które sporo czasu się nagrzewają, jednak po nagrzaniu bardzo długo utrzymują odpowiednio wysoką temperaturę. Dzięki temu, iż cała powierzchnia garnka nagrzewa się w jednakowym stopniu, przygotowywane w nim potrawy nie przywierają do dna i ścianek. Sprawdzają się one zwłaszcza podczas przygotowywania w nich potraw jednogarnkowych, można ich używać również w piekarniku. Przeważają wśród nich garnki o kształcie okrągłym, do przygotowywania mięsa stosuje się jednak naczynia prostokątne.
Garnki aluminiowe
W przeciwieństwie do garnków żeliwnych te wykonane z aluminium cechują się wyjątkową lekkością. Są one również tańsze niż te wykonane ze stali. Aluminium ma bardzo dobre przewodnictwo cieplne, dzięki czemu przygotowywane w nim potrawy szybciej osiągają właściwą temperaturę. Są także bardzo łatwe w czyszczeniu, nie trzeba stosować specjalnych detergentów – wystarczą te najzwyklejsze. Garnki te jednak bardzo szybko oddają ciepło, gotowane w nich dania powinny być zatem podawane na stół bezpośrednio po obróbce termicznej.
Garnki do indukcji
Kuchnie indukcyjne można spotkać w coraz większej ilości gospodarstw domowych, do czego przyczyniają się ich niewątpliwe zalety. Użytkowanie kuchni indukcyjnych wymaga jednak stosowania specjalnych garnków. Ich dno jest nieco grubsze niż w tradycyjnych garnkach, ze względu na potrzebę indukowania w nim prądu, a zgromadzona w ten sposób energia jest równomiernie rozprowadzana po całej powierzchni naczynia, utrzymując odpowiednią temperaturę przez długi czas. Ze względu na sposób przygotowywania potraw garnki do indukcji nie ulegają przypaleniu czy osmaleniu, są również bardzo łatwe w czyszczeniu. Dzięki zjawisku indukcji szybkość gotowania jest większa niż w tradycyjnych kuchenkach, a cały proces przygotowywania potrawy jest bardzo bezpieczny. Sklep z garnkami – europ24.pl ma w swej ofercie zarówno tradycyjne naczynia, jak i te przeznaczone do nowoczesnych urządzeń, warto więc zapoznać się z jego ofertą.