Moda na ekologiczne jedzenie nie jest nowa, jednak tak naprawdę niewiele osób zastanawia się, co w rzeczywistości oznacza certyfikat eko umieszczony na etykiecie produktu. Spożywanie organicznej żywności nie może być sprowadzane wyłącznie do trendu, trzeba także zrozumieć wpływ ekologii na zdrowie. Dowiedz się, czym są ekologiczne produkty, jakie mają zalety i gdzie je kupować.
Czym jest żywność ekologiczna?
Często możemy spotkać się z działami z tak zwaną zdrową żywnością. Napis ten jest wyłącznie sklepowym oznaczeniem, nie można się nim kierować. Ekologiczna żywność, aby za taką zostać uznaną, musi otrzymać certyfikat jakości. Dopiero wówczas masz pewność, że produkt pochodzi z niemal samowystarczalnego, organicznego gospodarstwa, gdzie pracownicy dbają o środowisko, zwierzęta i glebę. Takie gospodarstwa objęte są rygorystycznymi kontrolami i nie można tam stosować sztucznych barwników, emulgatorów, hormonów czy antybiotyków.
Zalety produktów ekologicznych
Podstawową zaletą produktów organicznych jest to, że są one po prostu zdrowsze. Nie zawierają żadnych substancji, których możesz się obawiać i które prawdopodobnie znajdziesz w żywności konwencjonalnej. Wystarczy tu wymienić pestycydy czy inne środki chemiczne. Są one często powodem alergii pokarmowych oraz skórnych. Ponadto nie da się nie zauważyć, że produkty ekologiczne są wyrazem troski o naturę, gdyż w zgodzie z nią powstają. Myślenie o środowisku jako o wspólnej wartości jest niezwykle istotne, biorąc pod uwagę zachodzące w klimacie świata zmiany.
Gdzie kupować produkty ekologiczne?
Kupowanie organicznej żywności wyłącznie w gospodarstwach, gdzie jest wytwarzana, to zadanie niemożliwe, ponieważ takie punkty rozproszone są po całych województwach. Najlepiej więc udać się na targ produktów ekologicznych, którego przykładem jest BioBazar działający na terenie Warszawy, Katowic oraz Gdańska. Można wówczas zrobić świeże, ekologiczne zakupy na cały tydzień, a przy okazji poznać dostawców, dowiedzieć się więcej o ekologii i wypić kawę w miłym gronie.
Nie zapominaj, że jedzenie ekologicznej żywności to dbałość równocześnie o Twoje zdrowie i całe środowisko. Warto być świadomym konsumentem i wybierać to, co dla Ciebie najlepsze.
kama
Warto jadać świadomie. Wiedzieć, co skąd pochodzi i co działo się z danym produktem przed trafieniem na półkę w sklepie. U mnie w domu bardzo dużą wagę przykłada się do zdrowego i przemyślanego odżywiania. Produkty typu warzywa i owoce zawsze bierzemy od znanych, zaufanych dostawców od których kupujemy już od dobrych kilku lat, a resztę zamawiamy z ekopiramidy przez internet – lubię łatwe sposoby na dobre zakupy, kiedy na spokojnie mogę się zastanowić nad składem produktu.