Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Podobnie jak wino, sery stają się coraz bardziej popularne w naszym menu. Możemy wybierać w gatunkach, smakach i rodzajach – i chociaż daleko nam jeszcze pod tym względem do Francji, jednak i my powoli stajemy się smakoszami serów. Aby jednak nie traciły nic ze swoich walorów trzeba je odpowiednio przechowywać. Pamiętajmy więc, że należy je spożyć jak najszybciej, jeżeli natomiast chcemy zachować ser na dłużej, powinniśmy trzymać go w przepuszczającym powietrze opakowaniu, w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie wolno natomiast dopuścić, by ser zamarzł.

Sery miękkie, np. camembert i brie można przechowywać 2-3 tygodnie, jeżeli nie zostały otwarte. W przeciwnym razie powinny być zużyte w ciągu trzech dni.
Dotyczy to również serów z domieszką kwaśnego mleka i niebieską pleśnią.

Sery krojone można przechowywać do 2 tygodni, a twarde gatunki – trzy tygodnie. Należy jednak pamiętać, by chronić je przed wyschnięciem.

Serki topione nadają się do długotrwałego przechowywania – jeżeli są szczelnie zamknięte, nawet do trzech miesięcy lub dłużej. Warto jednak spojrzeć na datę produkcji, aby uniknąć w przyszłości przykrych niespodzianek.

Serów nie powinno się zamrażać, ponieważ potem mogą się kruszyć. Okazyjnie można zamrozić sery pełnotłuste, ale po rozmrożeniu powinny być zużyte do dwóch tygodni. Natomiast można bez problemu zamrozić sery przeznaczone do tarcia lub sery już potarte.

Podając sery pamiętajmy, że delikatnemu winu powinien towarzyszyć delikatny ser, do win czerwonych i ciężkich świetnie nadają się sery ostre, natomiast do lekkiego czerwonego wina można podać mieszankę różnych gatunków sera. Natomiast do sera podawanego na ciepło idealnie pasuje schłodzone piwo.