Prowadzenie firmy cateringowej to nie lada wyzwanie – przedsiębiorcy zajmujący się tą gałęzią gastronomii odpowiadają nie tylko za jakość przygotowywanych posiłków, ale równie często spoczywa na nich obowiązek przetransportowania ich na miejsce przyjęcia (np. wesela czy imprezy służbowej). Jakie sprzęty są zatem niezbędne do prowadzenia tego typu działalności?

Stoły i szafa chłodnicza

Stoły są jednym z podstawowych elementów wyposażenia gastronomicznego. Służą one nie tylko do przygotowywania posiłków – równie często przechowywane są na nich kuchenne akcesoria i przyprawy. Ta część wyposażenia powinna być wykonana ze stali nierdzewnej, która jest trwała i odporna na uszkodzenia mechaniczne. Wielu właścicieli mniejszych lub większych gastronomii decyduje się na przyścienne stoły, ale dobrą dla nich alternatywą są też te centralne z półkami, na których można przechowywać niezbędne gadżety i narzędzia potrzebne do gotowania. Równie ważne są szafy chłodnicze, dzięki którym mięso i warzywa zachowują świeżość na dłużej. Przy wyborze tego typu sprzętu należy wziąć pod uwagę gabaryty oraz pojemność (w mniejszych lokalach gastronomicznych doskonale sprawdzą się te 700-litrowe).

Piec gastronomiczny

Największą popularnością wśród osób zajmujących się cateringiem i gotowaniem dla dużej liczby osób cieszą się piece konwekcyjno-parowe. Jedną z ich zalet jest możliwość optymalnego zarządzania energią elektryczną, dzięki czemu opłaty nie nadwyrężą kieszeni przedsiębiorcy. Kupując piec, warto też zwrócić uwagę na jego rozmiar i pojemność, a także takie parametry jak:

  • wysokość,
  • szerokość,
  • głębokość.

Piece konwekcyjno-parowe to dobry wybór nie tylko ze względu na oszczędność czasu i energii, ale również ich wielofunkcyjność. Ten sprzęt z powodzeniem zastąpi bowiem parowar, frytkownicę, piekarnik czy płytę grillową, umożliwiając tym samym przygotowywanie różnorodnych dań.

Warniki i dyspensery

Aby zapewnić jak najwyższą jakość usług cateringowych, warto zaopatrzyć się także w warniki. Służą one nie tylko do szybkiego przygotowywania gorących naparów, ale również umożliwiają utrzymanie sporej ilości wody w odpowiednio wysokiej temperaturze (taki sprzęt pomieści nawet 10 l wody, a zakres regulacji termostatu wynosi zazwyczaj od 30°do 110°C). Pracę w kuchni ułatwiają także dyspensery (np. do cukru pudru, parmezanu, przypraw). Dzięki tym gadżetom dodanie odpowiedniej ilości konkretnych składników do potraw będzie dużo prostsze i szybsze. Tego typu profesjonalne akcesoria kuchenne oferują hurtownie gastronomiczne, takie jak https://www.horeca-24.pl/wyposazenie-bufetu-i-akcesoria-do-cateringu, w których zaopatrują się właściciele kawiarni, restauracji czy barów.