Autorem wpisu jest: Piotr Wojciechowski

To niewątpliwie najpopularniejsza wódka świata, o czym świadczy chociażby fakt, że roczny zysk z eksportu whisky wynosi aż 700 milionów funtów. Krótko mówiąc, ten trunek podbił szturmem Europę, Amerykę , a nawet daleką Japonię. I chociaż znalazło się wielu naśladowców, prawdziwa whisky pozostaje jedna – szkocka. Pozostałe, produkowane w Irlandii, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie to whiskey i nie należy ich mylić. Szkocka whisky produkowana jest w czterech głównych rejonach – w Górach Kaledońskich, na Islay, na Nizinie Środkowoszkockiej i w Campbeltown. Pojedyncze gorzelnie znaleźć możemy także na Orkadach i Skye. W każdej z tych destylarni powstaje trunek o oryginalnym i niepowtarzalnym smaku.

Whisky szkocką można łatwo poznać po charakterystycznym dla niej posmaku dymu. Ten typowy smak i aromat nadaje jej torf z okolic Hochmoore, którym palono w specjalnym  piecu, by osuszyć kiełkujące ziarna jęczmienia. Obecnie dymem torfowym aromatyzuje się słód już po jego osuszeniu.

Wyróżniamy dwa  główne rodzaje szkockiej whisky – słodową (malt whisky), otrzymywaną wyłącznie ze słodu jęczmiennego w kotłowym aparacie destylacyjnym oraz whisky zbożową (grain whisky), wytwarzaną z mieszanki niesłodowanego jęczmienia i innych zbóż, produkowaną w kolumnowym aparacie o pracy ciągłej.

Klasyfikacja jednak obejmuje także inne, pośrednie rodzaje:
• whisky mieszana słodowa (pure malt whisky, vatted whisky) – trunki mieszane, w przypadku których do kupażowania użyto tylko i wyłącznie destylatów słodowych pochodzących jednak z różnych destylarni
• whisky słodowa z pojedynczej beczki (single cask whisky) – prawdziwy rarytas wśród whisky, bardzo drogi i rzadki. Trunki nie są mieszane,  pochodzą z jednej wytwórni, jednego destylatu i jednej beczki.
• whisky mieszana (blended whisky) – trunek powstaje poprzez zmieszanie ze sobą od kilkunastu do kilkudziesięciu whisky słodowych i zbożowych w różnym wieku.
• whisky mieszana de luxe – powstaje tak samo jak whisky blended, ale zawartość starych destylatów słodowych jest tutaj odpowiednio większa. Tym samym podnosi się jakość (ale i cena) tego trunku.

Szkocką whisky pije się z kieliszków na niskiej nóżce, których czara rozszerza się ku górze, często podaje się ją jednak w szklankach typu tumbler.

Na koniec warto dodać jeszcze jedno –  wysokogatunkowa whisky różni się od innych tym, że butelka, w której znajduje się trunek jest zakorkowana, a nie zakręcona.

Informacje zaczerpnięte m.in. ze strony www.whisky.pl