Autorem wpisu jest: Agnieszka Kalińska, S4 S.A.
Sekret dobrej kawy kryje się nie tylko w najlepszych ziarnach, ale także we właściwie przeprowadzonym procesie jej parzenia. Kawę o idealnym smaku, aromacie i konsystencji można wypić nie tylko w kawiarni. Wbrew pozorom uzyskanie takiego idealnego naparu nie jest trudne – nawet w warunkach domowych.
Barista Segafredo Zanetti podpowiada, na co należy zwrócić uwagę i co zrobić, aby przyrządzić kawę zgodnie z prawidłami tej sztuki:
- Jakość wody: użyj wody mineralnej zamiast wody z kranu. Kamień może utrudniać prawidłowe funkcjonowanie maszyny i mieć wpływ na jakość kawy. Co dwa miesiące używaj odkamieniacza do wody w saszetkach przeznaczonego specjalnie do domowych ekspresów do kawy.
- Idealne odważenie ilości kawy: na każdą filiżankę kawy zaparzaną w ekspresie potrzebne jest 7-8 gramów kawy Segafredo Zanetti. Z reguły miarka do kawy, będąca częścią ekspresu, ma pojemność w przybliżeniu 7 gramów.
- Wskazówki barmana: po wsypaniu do kolby zmielonej kawy uderz nią delikatnie w stół lub w wewnętrzną stronę ręki w celu równomiernego rozprowadzenia proszku kawowego. Następnie naciśnij mocno kawę za pomocą tampera: wyrównanie powierzchni ma zasadnicze znaczenie przy przyrządzaniu dobrego espresso.
- Właściwy czas: kawa powinna wypływać z dyszy, formując ciągły i wyrównany strumień. Zwróć uwagę na czas zaparzania kawy. Jeśli kawa wypływa zbyt szybko, spróbuj mocniej ją nacisnąć lub drobniej zmielić, a jeśli wypływa zbyt wolno – sprawdź ciśnienie i grubość mielenia (zwróć uwagę, czy nie jest za drobno zmielona).
- Właściwa konserwacja ekspresu: po każdorazowym przyrządzeniu kawy usuń resztki kawy z kolby, aby uniknąć niepożądanych fusów, mających wpływ na smak kawy. Raz na jakiś czas przepuść wodę przez pustą kolbę (jak przy przyrządzaniu napoju, jednak bez zmielonego ziarna). Zanim zaczniesz przygotowywać następną filiżankę kawy, odczekaj 2 do 3 minut i sprawdź, czy w kolbie nie ma resztek wody. Zastosuj powyższą metodę także wtedy, gdy myjesz kolbę przy użyciu wody z kranu.