Autorem wpisu jest: Adam Stankiewicz

O tym, jak zaprojektować i przygotować własną piwniczkę win pisaliśmy w poprzednim artykule. Tym razem kilka słów o warunkach, jakie powinny w niej panować i o tym, co trzeba wiedzieć przy tworzeniu winnej kolekcji.

Światło
Jakiekolwiek światło, a szczególnie promienie ultrafioletowe, źle wpływają na wino. Przyspiesza bowiem dojrzewanie wina, wywołuje niekorzystne zmiany smakowe i zapachowe, wytwarzając w trunku związki siarki. Jest to tzw. efekt “smaku światła”. Dlatego też wina powinny być przechowywane w warunkach całkowitej ciemności. Im ciemniej w naszej piwniczce, tym lepiej dla wina.
Szczególnie wrażliwe na światło są wina musujące, szampany i wina stare. Dlatego lepiej oświetlić pomieszczenie wyłącznie świecami i zrezygnować w ogóle ze światła elektrycznego. Pod żadnym pozorem nie należy stosować światła jarzeniówek i lamp halogenowych. Nieprawdą jest również, iż kolorowe szkło butelki całkowicie chroni wino przed szkodliwym wpływem światła.Najlepsze do oświetlenia piwniczki z winem są zwykłe żarówki o mocy poniżej 60W lub świece.

Tylko spokój
Wino nie cierpi żadnych gwałtownych ruchów. Stąd lepiej, aby w pobliżu piwnicy nie przebiegały tory kolejowe czy droga szybkiego ruchu. Należy unikać też wibracji wywoływanych przez różnego rodzaju maszyny i urządzenia. Piwnica powinna być miejscem spokojnym i nie narażonym na żadne drgania. Pamiętajmy również o kontroli cyrkulacji powietrza, ograniczeniu przewiewów w piwnicy, warto też zamontować wentylatory wprowadzające zewnętrzne powietrze.
Wibracje w środowisku otaczającym wino przeszkadzają procesom biochemicznym zachodzącym w dojrzewającym winie i mogą spowodować zepsucie nawet najlepszych gatunków.
Nasza rada: nie powinno się otwierać butelki, która właśnie odbyła podróż np. w trzęsącym się samochodzie. Wino powinno się uspokoić, do czego potrzebuje kilku dni, a najlepiej około tygodnia.

Wentylacja
Lokalizacja piwniczki powinna być tak ulokowana, aby miała stały dostęp dopływu powietrza. Zapobiega to gromadzeniu się przykrych zapachów oraz pleśni. Dodatkowo warto pamiętać, że wino jest produktem “żywym” i cały czas reaguje na otaczające je środowisko, oddychając przez korek. Zapewnienie odpowiedniej wentylacji w piwniczce zapobiegnie absorpcji niepożądanych zapachów. Wino bardzo szybko chłonie wszelkie zapachy z zewnątrz, dlatego nie należy w pobliżu piwnicy win przechowywać produktów o agresywnych zapachach np. chemikaliów: benzyny, lakierów, farb itp. Należy też ograniczać możliwość przenikania zapachów “kuchennych”.
Podczas czyszczenia półek, ścian i podłogi w piwnicy, najlepiej wybrać łagodne środki czyszczące o możliwie neutralnym zapachu.

Jak wyposażyć piwniczkę?
Bez wątpienia najważniejszym elementem wyposażenia jest system przechowywania (leżakowania) butelek. Najczęściej stosowane są ogólnodostępne regały (metalowe lub drewniane), czasami półki wykonane z cegieł klinkierowych. Oryginalnym rozwiązaniem jest wykorzystanie betonowych rur lub kamionkowych cegieł do budowy przewodów wentylacyjnych.

Pozostałymi elementami piwniczki są stolik degustacyjny oraz kran z bieżącą wodą do płukania kieliszków w czasie degustacji. Na ścianie piwnicy nie może zabraknąć termometru i higrometru. Warto zaopatrzyć się również w winometr – termometr służący do pomiaru temperatury przechowywanego wina.

Aby piwniczka spełniała swoje zadanie, należy także odpowiednio rozplanować rozmieszczenie samych win. Butelki powinny leżeć tak, aby uniknąć przekładania ich z miejsca na miejsce. Dlatego wina do długiego przechowywania leżą w miejscu najbardziej odległym. Warto także pogrupować logicznie nasze trunki – według rodzaju (czerwone, białe, różowe, musujące), regionu z jakiego pochodzą, producenta, aktualnego stanu zapasów, wartości, daty zakupu itp.
Właściwą identyfikację zapewniają specjalne przywieszki na wina, na których można zapisać w/w informacje.

Dobrze jest podzielić miejsce składowania na piwniczkę dla win, które zostaną spożyte w przeciągu do 6. miesięcy i na część przeznaczoną dla tych win, które zamierzamy przechowywać dłużej. Butelki powinny leżakować zawsze w pozycji poziomej, aby korek był lekko zanurzony. Co jakiś czas należy sprawdzić czy butelki nie przeciekają.

Dziennik piwniczny
Już od momentu pierwszych zakupów do piwniczki ważne jest usystematyzowanie kolekcji. Warto ją uporządkować i prowadzić notatki z zakupów win dla ich prawidłowej i przejrzystej archiwizacji. Warto zanotować następujące informacje: kraj, region, nazwa, producent, rocznik, rodzaj, posiadana ilość butelek, wartość, data i źródło zakupu, najkorzystniejszy termin do odkorkowania itp. Kolejne kategorie będą się powiększać zgodnie z naszymi zapotrzebowaniami i zakupami kolejnych kolekcji. Bez względu jednak na ich rozwój, systematyka ta ma pomóc nam w podejmowaniu ewentualnych decyzji co do degustacji poszczególnych win, a także strategii planowanych zakupów w perspektywie następnych kilku lat.Ponadto „Dziennik piwniczny” skutecznie zabezpiecza przed zbyt długim przechowywaniem wina, co często prowadzi w efekcie do rozczarowań.