Autorem wpisu jest: ***

Przechowywanie wina ma ogromny wpływ na jego jakość. Idealnym rozwiązaniem jest posiadanie własnej piwniczki, ale nie każdy może sobie na nią pozwolić. Wtedy warto pokusić się o zakup profesjonalnej chłodziarki, dzięki której nasze „winne skarby" będą leżakować w odpowiedniej temperaturze, wilgotności i oświetleniu.

Tego typu chłodziarki oferuje firma P.H.U. GASTRO-STYL, która jest dystrybutorem lodówek do wina firm: GAMKO, TEFCOLD, CARRIER.
W ofercie znajdziemy całą gamę urządzeń: od tych całkiem małych – na 24 butelki, do dużych lodówek, które mogą pomieścić aż 294 butelki.

Wszystkie lodówki do wina posiadają:

  • aktywny filtr węglowy do niwelowania zapachów
  • kontrolę wilgotności
  • filtrowane oświetlenie wewnętrzne
  • specjalny absorber drgań kompresora

Dzięki dbałości o estetykę wykonania, lodówki można postawić zarówno w sklepie, sali restauracyjnej, jak i w domowym salonie. Do wyboru mamy kilka rodzajów sprzętu – z pełnymi lub oszklonymi drzwiami, z półkami drucianymi lub wykonanymi z drewna, a także z wewnętrznym oświetleniem, które nadaje chłodziarce wygląd eleganckiej witrynki. Ponieważ szklane drzwi wyposażone są w filtry blokujące przenikanie promieni UV, nie musimy się martwić o to, że promieniowanie ultrafioletowe wpłynie na obniżenie jakości przechowywanych w chłodziarce win.

W zależności od potrzeb, możemy kupić lodówkę jednotemperaturową lub taką, która posiada strefy klimatyczne (maksymalnie do 3). Pozwala to przechowywać różne gatunki wina w odpowiednich temperaturach, w tym samym czasie. Zakres temperatur jest dość duży – od 6 do 17 st.C, więc możemy schłodzić odpowiednio zarówno wina białe, jak różowe i czerwone.

Równie ważna, co temperatura, jest także wilgotność, w jakiej przechowuje się trunki. Jest ona niezbędna do prawidłowego uszczelnienia butelki przez korek. Jeżeli w chłodzarce jest zbyt sucho, korek "skurczy" się i będzie przepuszczał powietrze. Jeśi natomiast jest zbyt wilgotno – grozi to pojawieniem się pleśni. W oferowanych przez Gastro – Styl lodówkach, wilgoć jest zbierana i przechowywana przez naturalne kamienie wulkaniczne, które umieszczone są wewnątrz chłodziarek. Dzięki temu utrzymany jest stały poziom wilgotności na poziomie 60-75%.