Autorem wpisu jest: Barman Service

Przody, boki, tyły, manko i superata – czas remanentu! Jeżeli ten moment spędza Wam błogi sen z powiek, to najwyższa pora, aby to zmienić i zadbać o porządek w kasie. Zaniedbania bowiem mogą mieć bardzo przykre konsekwencje…
Co jednak jest przyczyną tego typu problemów? Eliminując na wstępie brak dobrej woli czy też, o zgrozo, świadome działanie, głównym powodem braku pieniędzy są błędy w obliczeniach lub źle przyjęty stan początkowy. Poza tym systematycznie powtarzany błąd dotyczący np. przelewania miary przyjętej pojemności alkoholu, w zestawieniu miesięcznym może spowodować spore manko, zwłaszcza, jeżeli dotyczy to pracy z „górną półką” drogich alkoholi. Innymi przyczynami błędów, które najczęściej wpływają na różnicę w kasie, to omyłkowo źle wydawana reszta, kłopoty z matematyką, brak skupienia i słaba pamięć.
Jak widać, większość ewentualnych nieścisłości jest konsekwencją drobnych zaniedbań, którym można zapobiec. Proszę pamiętać, że eliminując przyczynę, wpływamy na skutek, warto więc podjąć odpowiednie  w tym celu działania.

Manko to rzecz przykra, ale zdecydowanie gorsza jest superata. Dlaczego?
Ponieważ rzadko wiąże się z nieświadomym dzialaniem. Podobno od przybytku glowa nie boli… A jednak! To, że w danej chwili w kasie jest nadwyżka, wcale nie oznacza, że za moment nie będzie faktycznej straty. Wtajemniczeni pewnie wiedzą dokładnie, co mam na myśli! I tu otwiera się prawdziwa „puszka Pandory”, dziesiątki przyczyn, które warto przeanalizować, ale trudno opisać…
Jeżeli w kasie po rozliczeniu pozostaje za dużo pieniędzy, to m.in.:
a) stan początkowy został źle przyjęty
b) goście płacili więcej, niż powinni za to, co kupowali
c) goście płacili nie za to, co kupowali
d) goście płacili i nie kupowali

Niestety, większość opisanych sytuacji dotyczy straty klienta i źle wypracowanego profitu, a to jest nie do przyjecia, ponieważ – jak wszyscy wiemy – podstawą profesjonalnego barmaństwa jest zadowolenie gości i ich pełna satysfakcja z mile spędzonego czasu i dobrze wydanych pieniędzy.

Dział tworzony przy współpracy z Barmanservice