Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Wprawdzie smakosze piwa zgrzytają zębami na myśl o podgrzaniu i doprawianiu ich ulubionego trunku, ale kiedy za oknem szaro i zimno, wiele osób chętnie wychyliłoby kufel pachnącego i parującego napoju. Dla tych, którzy mimo utyskiwań piwoszy zdecydują się na złocistego grzańca, podajemy prosty i szybki sposób na jego przyrządzenie:

Składniki

  • 1 ½ butelki jasnego piwa
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta sproszkowanego cynamonu
  • kilka goździków

Przygotowanie
W rondlu ubić żółtka razem z cukrem aż staną się gęste i białe. Do drugiego garnka wlać piwo, dodać cynamon i goździki. Pogrzać, ale nie zagotować! Gorące piwo wlać ostrożnie do ubitych białek, cały czas ubijając trzepaczką. Całość ponownie podgrzać, stale mieszając, aż napój stanie się gęsty. Nie wolno go zagotować.
Podawać od razu, gdy osiągnie pożądaną konsystencję, wlewając do ogrzanych kufli lub kielichów z grubego szkła.