Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Wbrew doniesieniom naukowców, że alkohol obniża chęć do zabaw, wieczór z przyjaciółmi lub romantyczną kolację warto rozpocząć koktajlem lub aperitifem. Nawet jeżeli nie wprowadzi nas w szampański nastrój, to z pewnością uprzyjemni chwile oczekiwania na posiłek. Każdy chyba zna drinka o nazwie Bloody Mary (Krwawa Mary) czy Margarita. Ale mało kto wie, że słynne koktajle często powstawały w dość przypadkowych okolicznościach.

Zdarzało się także, że były wynikiem pomyłek barmana lub efektem eksperymentów co bardziej  odważniejszych gospodarzy przyjęć. Były też i takie napoje, które znane od lat, sławę zdobywały dopiero dzięki filmom czy wielkim tego świata. Weźmy chociażby Martini Dry – ten najsłynniejszy koktajl to ulubiony napój Jamesa Bonda pod warunkiem, że jest wstrząśnięty , nie mieszany. Wspomnianą wcześniej krwawą Mary rozsławił Ernest Hemingway. Margaritę wymyśliła piękna Meksykanka.

Wydawałoby się, że dziś już nikogo nie dziwią nazwy alkoholowych koktajli w stylu „Seks na plaży” czy „Wrzeszczący orgazm”. Ale pewna sieć restauracyjna musiała zmienić nazwy dwóch swoich drinków, bo okazały się one zbyt szokujące dla klientów, a raczej klientek. Przeprowadzony sondaż wykazał, że 84% klientek restauracji nigdy nie zamówiła drinka o nazwie „Wrzeszczący orgazm” , a 74 % krępowało się poprosić o „Seks na plaży”. Respondentki rezygnowały z możliwości wypicia drinka o oryginalnej nazwie z obawy przed reakcją obsługi restauracji i męskiej klienteli lokalu. Co ciekawe, koktajle zostały ocenione najwyżej w testach pod względem smaku, ale nie sprzedawały się tak dobrze, jak inne. Dlatego podjęto decyzję o zmianie nazw na bardziej przyzwoite.

Jedno jest pewne, wszystkie koktajle mają niepowtarzalny smak i bajeczny wygląd. Jednak żeby móc się nimi zachwycać, należy je przygotować ze świeżych soków i podawać z dużą ilością lodu. Muszą być dobrze schłodzone, ale nie rozcieńczone!

Poniżej podajemy przepisy na dwa najbardziej popularne drinki:

Margarita
Przygotowanie:
W shakerze miesza się kostki lodu, 40 ml. tequili, 20 ml białego curacao, 10 ml soku z limonki i szczypta soli. Przecedzony napój wlewa się do kieliszka ozdobionego solą, dekoruje plasterkiem limonki. W innej wersji do shakera wsypuje siędrobno kruszony lód i koktajl pije się na lodzie.

Bloody Mary
Przygotowywuje się ją z 40 ml wódki, 80 ml soku pomidorowego, kropli soku z cytryny, kropli sosu Worcestershire, 2 kropli Tabsco, soli i pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i dekorujemy łodygą selera naciowego.