Autorem wpisu jest: Dorota Mrówka

Aby ocenić walory wina, nie trzeba być zawodowym somalierem, wystarczy opanować kilka podstawowych zasad. Przyda się także dobry węch, nieco wyobraźni oraz umiejętność kojarzenia znanych smaków. Zanim jednak przystąpimy do degustacji pamiętajmy, że najlepiej przeprowadzać ją między godziną 10 rano a południem, na pusty żołądek, kiedy nasze zmysły są szczególnie wrażliwe. Sala, w której odbywa się degustacja powinna być dobrze oświetlona, na stole nie może zabraknąć karafki z wodą oraz pojemnika do wylewania reszty wina z kieliszka. Przyda się także biała kartka papieru do lepszej obserwacji koloru. Kiedy wino zostanie rozlane do kieliszków możemy rozpocząć jego ocenę.

Wygląd
Najpierw oceniamy wygląd trunku – to analiza wzrokowa. Sprawdzamy kolor, jego intensywność oraz przejrzystość. Najlepiej ocenić kolor kładąc za kieliszkiem kartkę papieru – wtedy wyraźnie widać, czy barwa jest intensywna czy jasna. Wina białe mają barwę od jasnożółtej, po bursztynową, wina czerwone charakteryzują się kolorami rubinowymi, z wiekiem dochodzą do nich odcienie ceglaste. Podczas analizy wzrokowej oceniamy także płynność wina – im bardziej gęste, tym na ściankach kieliszka bardziej widoczne tzw. łzy.

Zapach
Niezwykle ważny dla wina jest jego zapach, który niesie ze sobą wiele ważnych informacji. Na początku wyczuwamy najsilniejsze aromaty, z czasem pojawiają się niuanse. Podstawowe zapachy pochodzą od winogron, wtórne powstają w trakcie fermentacji, trzeciorzędne pojawiają się w trakcie dojrzewania wina. Możemy wyróżnić zapachy kwiatowe (jaśmin, lipa, wanilia), owocowe (jabłko, wiśnia, cytryna, owoce leśne), roślinne (pieprz, zielona papryka) oraz zwierzęce (piżmo, skóra).

Smak
Analiza smakowa to najbardziej złożony etap degustacji. Odbieramy bowiem równocześnie wrażenia smakowe, zapachowe i dotykowe. Należy rozprowadzić wino po całej jamie ustnej i przez kilka sekund przed połknięciem ocenić budowę wina. Dopuszczalne jest także delikatne siorbnięcie, w celu dotlenienia wina w ustach. Na tym etapie degustacji ocenia się przede wszystkim równowagę miedzy zawartością poszczególnych składników.
Smak, który pozostaje w ustach po przełknięciu wina informuje nas o potencjale trunku i jego bogactwie.