Dzisiaj polecam Wam fajny przepis na placek z malinami. Idealny dodatek do kawy czy herbaty. ? Zaczynajmy!

 

Składniki:

Czas przygotowania

50 minut

Liczba osób

8

składniki ciasto

Pracę zaczynamy od przygotowania ciasta, ponieważ będzie musiało około dwie godziny przeleżeć w zamrażarce. Do miski wsypujemy sypkie składniki, czyli przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. ? Dodajemy pokrojone w kostkę masło (250g) i zagniatamy. Następnie po kolei żółtka (białka zostawiamy!). Dzielimy je na dwie części w stosunku 1/4 do 3/4. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Do drugiej części wsypujemy kakao, zagniatamy i również wkładamy do zamrażarki. ?

spod kakaowy

Ciasto nagrzewamy do 190 stopni bez termoobiegu. Zmrożone ciasto kakaowe ścieramy na grubym oczkach tarki do foremki wysmarowanej masłem (najlepiej o wymiarach 30x24cm). Lekko uklepujemy ręką. Wstawiamy na 18 minut do nagrzanego piernika. ?

placek malinowy

Czas na przygotowanie pianki ☺. Roztapiamy w rondelku 100g masła i studzimy. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy połowę – 90g cukru. Kończąc ubijanie wlewamy sok z limonki i dodajemy resztę cukru, budyń w proszku i cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy.

 

placek z malinami

Piankę wykładamy na upieczony spód, układamy maliny (mrożone lub świeże). Następnie ścieramy na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażarki (bez kakao). Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 50 minut. ?

 

placek malinowy

Gotowe! ? Smacznego!

placek malinowy