Skoro wyróżniamy głównie trzy kolory papryki – zieloną, czerwoną oraz żółtą to przedstawimy również trzy (naszym zdaniem) najlepsze przepisy z tym kolorowym warzywem. Zapytasz, dlaczego akurat przepisy z papryką? Ponieważ jest bardzo zdrowa – zawiera mnóstwo witamin, żelaza, fosforu oraz magnezu, nadaje daniu niesamowitego smaku, a w tej chwili trwa właśnie sezon na paprykę!

Miejsce 3 - kurki z papryką

Zaczniemy od tego, że przepisy z papryką mogą wydawać się niekiedy absurdalne bądź dziwaczne, ale uwierz na słowo – czego nie skosztujesz, później pożałujesz! Tak więc na trzecim miejscu, jak grzyby po deszczu, pojawiają się kurki z papryką. Sezon na paprykę? Jest. Grzyby w lesie? Pod dostatkiem, szczególnie przy tej pogodzie, więc i nic nie stoi na przeszkodzie, by te dwa składniki ze sobą połączyć.

Przepis na kurki z papryką

Składniki:

Czas przygotowania

20 minut

Liczba osób

2-3

Przygotowanie:

  1. Umyj kurki, wrzuć do woka i zalej niedużą ilością wody.
  2. Następnie kurki pozostaw na gazie i pokrój paprykę w kostkę.
  3. Po kilku minutach dorzuć do kurek pokrojoną paprykę, wyciśnięty czosnek, pokrojony szpinak, sos sojowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Duś przez kilka minut.
  4. Na koniec dodaj musztardę oraz sezam i mieszaj przez chwilę. Tak przygotowane danie możesz serwować, z czym tylko zechcesz, my proponujemy ryż lub kaszę jaglaną.

Wicemistrz – przepis numer 2 - hummus

A teraz coś, co wykorzystasz przy każdej okazji – na imprezę, do posiłku, do kanapki czy jako dip. Mowa o hummusie. Hummus jest o tyle specyficzny, że można łączyć go z innymi składnikami na naprawdę wiele sposobów! Genialną propozycją jest hummus z dodatkiem w postaci pieczonej papryki.

Przepis na paprykowy hummus

Składniki:

Czas przygotowania

60 minut

Liczba osób

2-3

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namocz i pozostaw na noc.
  2. Następnie odlej wodę, przepłucz ziarna i gotuj do miękkości, a na koniec ostudź.
  3. Z papryki usuń gniazdo, pokrój i piecz w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie pozostaw ją do ostudzenia.
  4. Kolejnym krokiem jest blendowanie: zacznij od miękkich i płynnych składników, czyli zblenduj wszystko, prócz ciecierzycy.
  5. Następnie dodawaj ciecierzycę, ale etapami – po pół szklanki miksując stopniowo od niskich do wysokich obrotów. Po zblendowaniu na gładką masę otrzymasz aromatyczny hummus, którego zastosowanie zależy wyłącznie od Ciebie.

Złoty medal i TOP 1 przepisów z papryką! Leczo!

Przepis na leczo

Właśnie w tym miejscu powinien znaleźć się przepis na leczo, ale się nie znajdzie, ponieważ przepis ten wielokrotnie był publikowany na naszym blogu – z łatwością go znajdziecie! Dlaczego właśnie leczo? Ta węgierska potrawa swoim smakiem podbiła serca wielu Polaków i do dziś jest jednym z najpopularniejszych dań. Ilość i kolory papryki w nim zastosowane sprawiają, że danie to zdecydowanie plasuje się na pierwszym miejscu.

Podsumowanie

Pamiętaj, że jest to NASZE TOP 3, z którym nie musisz się zgadzać, ponieważ przepisów z papryką jest całe mnóstwo. A co w takim wypadku? Jeśli masz swój oryginalny przepis, możesz śmiało do nas napisać, aby nawiązać współpracę i podzielić się z resztą społeczności swoimi smakami!