Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Żegnajcie nieśmiertelne kiełbaski i karkówki, witajcie szaszłyki grillowane! Ta potrawa o tureckim rodowodzie dawno już przekroczyła granice rodzimego kraju. Swoją popularność zawdzięcza  różnorodności składników z jakich można ją przygotować, pod warunkiem oczywiście, że przyszłe szaszłyki zostaną przyrządzone z najlepszych gatunków mięs, takich jak: młode mięso z barana (comber), polędwica wołowa lub szynka z dzika.
Szaszłyki robi się również ze schabu, szynki wieprzowej, drobiu, ryb, niektórych warzyw (pomidory, papryka, cebula), grzybów, kolb kukurydzy, a nawet z  owoców.

Zanim wszystkie składniki znajdą się na patyczkach lub specjalnych metalowych szpadach, mięso należy opłukać, obedrzeć z powięzi i pokroić na kawałki jednakowej grubości. Aby mięso było miękkie i aromatyczne soli się je, naciera czosnkiem i posypuje przyprawami -najlepiej utłuczonymi w moździerzu. Następnie skrapia się octem i olejem, układa w misce  warstwami, na przemian z talarkami cebuli, całość przykrywa  i odstawia w chłodne miejsce na ok. 6 godzin. Przed przygotowaniem szaszłyków należy pokroić boczek na takie same kawałki, jak mięso, a pomidory w talarki. Dla ludzi dbających o swoją sylwetkę idealnym rozwiązaniem będą szaszłyki z kurczaka lub indyka, a najlepiej, gdy na ruszt rzucimy rybę. 

Najsmaczniejsze szaszłyki są pieczone tradycyjnie na węglu drzewnym, ale gdy pogoda nie dopisze można je także piec na rozgrzanym rożnie elektrycznym albo grillu w piekarniku (zawsze przy uchylonych drzwiach). W domu można je także smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu (na patelni lub szerokim rondlu). Aby mięso było kruche i soczyste należy je wcześniej zamarynować. Pieczenie szaszłyków trwa ok.10 minut obracając je na ruszcie tak, aby kawałki mięsa zrumieniły się ze wszystkich stron (wewnątrz powinny zostać różowe).
Gotowe danie soli się i posypuje przyprawami. Szaszłyki podaje się na szpadkach.
Bardzo dobrze komponują się z ryżem lub pieczywem oraz pikantnymi sosami i wszelkimi surówkami. 

P.S. Przepsy autora na smaczne szaszłyki najdziecie Państwo na forum.