Autorem wpisu jest: Marek Wyciślok

Jak wszyscy wiemy, życie bez stresu jest niemożliwe. Ale zamiast popadać w depresję, możemy go wykorzystać w pozytywny sposób,  realizując marzenia czy pragnienia. To on często stymuluje nas do działania, co w konsekwencji doprowadza do sukcesu. Ale przedłużające się wzmożone napięcie i nieprawidłowe odżywianie często doprowadzają także do licznych schorzeń układu pokarmowego takich jak: owrzodzenia żołądka czy dwunastnicy, jest także przyczyną otyłości. Dla wielu osób jedynym sposobem na uspokojenie się i odzyskania równowago psychicznej jest ciągłe zaglądanie do lodówki, z której znika kolejny plasterek szynki czy sera.

Witaminy w walce ze stresem
Niektóre składniki pokarmowe i zawarte w nich witaminy takie jak: B1, B2, B6 czy C podnoszą odporność organizmu na stres.  Witamina B1 nazywana jest także „witaminą nastroju”. Bardzo dobrze działa na układ mięśniowy, skórę, wspomaga proces trawienia i przede wszystkim pracę serca. Niedobór tej witaminy może doprowadzić do zmęczenia, drażliwości, braku apetytu czy nawet do depresji. Dobrym źródłem witaminy B1 są: drożdże piwne, płatki owsiane, wątróbka, zielony groszek, ziemniaki oraz mleko.

W sytuacjach stresowych zwiększa się także zapotrzebowanie na witaminę B2, która poprawia wygląd skóry, paznokci, włosów, ale także korzystny wpływ ma na przemianę materii, łagodzi zmęczenie oczu, poprawia wzrok, jest skuteczna w walce ze zmęczeniem wynikającym z napięcia nerwowego. W witaminę B2 bogate są: brokuły, szpinak, szczypior, kapusta, zielony groszek, mleko i jego przetwory , wątróbka, jajka kiełki zbóż.

Z kolei witamina B6 niezbędna jest podczas wytwarzania krwinek czerwonych, wchłanianiu żelaza i magnezu. Przyjmowana z magnezem łagodzi objawy rozdrażnienia. Jej niedobór może spowodować różnego rodzaju zaburzenia neurologiczne, zmiany skórne i niedokrwistość. W witaminę B6 bogate są: ziarna zbóż, drożdże, ryby, warzywa strączkowe.

Ostatnia z witamin antystresowych, witamina C, odpowiedzialna jest za wzmocnienie systemu odpornościowego, zmniejsza także stres i napięcie nerwowe. Dużo witaminy C jest w owocach cytrusowych, jagodach, pomidorach, selerze, natce pietruszki, chrzanie, brukselce, szczypiorku, kiszonej kapuście i ziemniakach.

Nawet, gdy dostarczymy swojemu organizmowi całą paletę witamin, może się okazać, że nic na tym nie zyskamy. Witaminy bowiem mają swoich wrogów, takich, jak: alkohol, wysokie temperatury gotowania oraz złe przechowywanie żywności. Dlatego należy zadbać o to, by nasz jadłospis był urozmaicony, produkty świeże, a potrawy nie odgrzewane po raz kolejny.

Zbliżająca się wiosna jest idealną porą na rozpoczęcie walki ze stresem. Pozytywne myślenie, zauważanie dobrych stron życia, kilkudniowa niskokaloryczna dieta antystresowa, na pewno spowodują, że łatwiej będzie nabrać dystansu do siebie i codziennych problemów.