Czy na widok długiej karty win w restauracji czujecie onieśmielenie? A może chcielibyście spróbować nowego rodzaju winnego trunku spoza listy swoich faworytów? W obu sytuacjach pomoże Wam sommelier – profesjonalista, który będzie Waszym doradcą i przewodnikiem po niezwykle różnorodnym świecie win.

sommelier

Sommelier wie o winach wszystko

Sommelierzy to certyfikowani eksperci posiadający niezwykle szeroką wiedzę na temat wina. Zwykle możemy ich spotkać w najlepszych restauracjach, gdzie odpowiadają za:

  1. Przygotowanie karty win
  2. Prowadzenie szkoleń dla personelu
  3. Zarządzanie zapasami wina
  4. Współpracę z szefami kuchni
  5. I w końcu – kontakt z gośćmi restauracji, którym doradzają w zakresie wyboru odpowiedniego trunku

Jak zatem widzimy, sommelier jest kimś więcej aniżeli tylko pasjonatem wina. Po pierwsze, każda osoba, która chce dołączyć do elitarnego grona sommelierów, musi ukończyć specjalistyczny kurs, na którym pozna wszystkie niuanse dotyczące nie tylko poszczególnych rodzajów trunków, ale też wszystkie kluczowe fakty dotyczące klasycznych regionów winiarskich czy ich geografii.

Oczywiście, przyszli adepci tego fachu muszą przyswoić nie tylko mnóstwo teorii, ale spędzić też wiele godzin degustując wino, dzięki czemu będą wstanie zdać ślepe testy smakowe. I w końcu, każdy sommelier oprócz umiejętności selekcji odpowiedniego rocznika trunku z odpowiedniego regionu, musi wiedzieć, jak je podać.

sommelier

Zatem, po wybraniu konkretnej butelki, sommelier wróci z nią do stołu, gdzie zaprezentuje etykietę, aby klient mógł sprawdzić rocznik, czy winnicę, z której pochodzi wino. Następnie, ekspert przeprowadzi degustację i jeśli ta wypadnie pomyślnie, naleje wino do kieliszków pozostałych gości. Dodatkowo, określone rodzaje wina mogą wymagać też schłodzenia, dekantacji lub napowietrzenia. A to wymaga odpowiedniej wiedzy!

Dobry serwis sommelierski jest wszechobecny, ale prawie niezauważalny. Opanowanie tej sztuki jest kluczowym obowiązkiem każdego sommeliera.

Język koneserów

Co jednak, jeśli dotąd nie mieliśmy okazji, aby skorzystać z usług sommeliera? W wielu osobach pierwszy kontakt z tego typu ekspertem może wywołać onieśmielenie. Zupełnie niepotrzebnie. Nie mamy pewności, jaki trunek powinniśmy wybrać? Nie wiemy, który rodzaj wina będzie pasował do dania z delikatną, białą rybą, a które świetnie uzupełni deser? Zadaniem sommeliera jest nam doradzić, nawet jeśli w kwestii wina jesteśmy absolutnymi laikami.

Oto kilka wskazówek, jak rozmawiać z sommelierami:

  1. Przede wszystkim korzystajcie z ich wiedzy. Jest ona wartością dodaną nawet dla najbardziej wyedukowanych gości.
  2. Jasno określcie swój budżet, poproście o kilka propozycji w swoim przedziale cenowym i postarajcie się opisać, jakie wino preferujecie, np. białe wytrawne, orzeźwiające i z niższą kwasowością.
  3. Dajcie im znać, jeśli uważacie, że Wasze wino nie smakuje dobrze. Może bowiem zdarzyć się, że coś jest nie tak z tą konkretną butelką, którą mamy na stole. Sommelier będzie wtedy odpowiednią osobą, aby to ocenić.
  4. I oczywiście, bądźcie uprzejmi. Właściwa etykieta to podstawa!